Бургаските заводи се местят в Айтос

0
994
Aytos from Hisarya
Сподели новината.

Статията е от далечната вече   2008 година. Става въпрос за икономическа ситуация, която е налагана от тогавашната конюктура. Всеки жител на Айтос или на Бургас може да прецени какво е положението с днешна дата. Интересен е факта, че Евгени Врабчев отдавна не е кмет на Айтос, но Димитър Николов е още кмет на Бургас, вече четвърти мандат. Публикуваме статията от вестник Стандарт без редакции и съкращения.

„Няколко бургаски завода изнасят производствата си в Айтос. Собствениците им вече водят преговори с кмета на Айтос Евгени Врабчев, информира в. „Стандарт“.

Първите предприятия, които ще преместят производствените си бази извън Бургас, са кабелният завод „Елкабел“ и предприятието за химикалки „Хемус Марк“, съобщиха от общинската администрация.

Собствениците им са решили да преместят заводите заради новия устройствен план на Бургас. В него се предвижда сегашната промишлена зона „Север“, в която се намират „Елкабел“ и „Хемус Марк“, да бъде отредена за жилищно строителство и офис сгради. Вероятно оттам ще бъдат преместени и шоколадовата фабрика „Победа“, и маслената рафинерия „Камбана“.

Преговорите с „Елкабел“ и „Хемус“ са в напреднала фаза, заяви кметът на Айтос Евгени Врабчев. Според него общинският център привлича бизнеса с евтината работна ръка, с близостта си до пристанище Бургас и летището, както и с добрата си инфраструктура. Заради огромния интерес общинският съвет на Айтос е решил да бъде изградена голяма индустриална зона на километър от града.

Тя ще бъде строена на принципа на публично-частното партньорство. За целта вече е създадено и смесено търговско дружество, в което общината участва с апортна вноска от 800 декара земеделски земи. Срещу тях общинарите взимат 49% от акциите в дружеството.

Разработва се подробен устройствен план на индустриалната зона и веднага след това започва изграждането на инфраструктурата. Към бъдещия бизнес парк интерес са проявили и производители от Италия.

Те са изявили желание да преместят производствата си от Италия в Айтос веднага след като бъде изградена индустриалната зона. Според Евгени Врабчев в индустриалната зона ще могат да заработят над 50 производства. Очаква се те да разкрият 2000-3000 нови работни места.“