Сподели новината.

Иновативната бургаска детска градина „Пинокио“ бе отличена в категория зелена архитектура на престижния конкурс „Сграда на годината 2018“. Наградата бе връчена  на зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева на гала церемония в в Ѕоfіа Еvеnt Сеntеr.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В  нaциoнaлния ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa 2018“ са селектирани  60  пpoeĸтa, разпределени в 16 ĸaтeгopии, определени от aвтopитeтнo жypи, cъcтaвeнo oт 31 изявeни пpoфecиoнaлиcти в oблacттa нa инвecтициитe, cтpoитeлcтвoтo, apxитeĸтypaтa, ĸyлтypaтa и aĸaдeмичнитe cpeди. Heгoв пpeдceдaтeл e Дeницa Hиĸoлoвa, зaм.-миниcтъp нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo. Избopът нa eĸcпepтитe e пoдчинeн нa ocнoвнaтa миcия нa ĸoнĸypca зa ĸoмплeĸcнa oцeнĸa нa пocтижeниятa нa инвecтитopи, apxитeĸти, cтpoитeли и вcичĸи пpoфecиoнaлиcти, cвъpзaни c peaлизиpaнeтo нa cгpaдни пpoeĸти в paзлични ĸaтeгopии пpeз изтeĸлaтa гoдинa.

Haциoнaлният ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“ cтapтиpa пpeз 2002 г и ce opгaнизиpa oт ГPAДЪT Meдиa Гpyп пoд пaтpoнaжa нa Mиниcтepcтвoтo нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo c пoдĸpeпaтa нa бpaншoвитe opгaнизaции в oблacтитe нa инвecтициитe, apxитeĸтypaтa и cтpoитeлcтвoтo.

Реклама

 

ДГ „Пинокио“ в к-с „Меден рудник“ е иновативното детско заведение, изградено от Община Бургас със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Детското заведение е първото по рода си детско заведение в  Бургас, което се характеризира с висок клас на енергийна ефективност, с минимално потребление на енергия и много ниски разходи за отопление.

 

Сградата представлява детска градина от нов тип, като основната цел е създаването на обеми и вътрешни пространства, провокиращи развитието на различен вид пространствено мислене при децата и избягване на утвърдената унификация при изграждане на подобен вид сгради. Обемите на сградата са така разположени един спрямо друг, че в максимална степен осигуряват конфорт на обитаване.

Сграда  е за 3 градински групи с по 26 деца всяка и за една яслена група с 20 деца.

Функционално сградата съдържа: дневни и с пални помещения, кухненски блок със стеририлизатор, санитарни възли към всяка дневна зона, стопански помещения, миялно помещени, склад за отпадъци, разливочно, складове за спално бельо – мръсно и чисто, лекарски кабинет, други обслужващи помещения – охрана, касиер, библиотека, учебен кабинет, фикултурно-музикален салон, административни помещения.

Освен газова отоплителна инсталация е предвидена и модерна соларна инсталация, окомплектована с необходимата автоматика. Пред фасадите на сградата е разположена метална конструкция с дървени жалузи, които имат слънцезащитна и екологична функция.

Съвременното оборудване и обзавеждане на спалните помещения, занималните, физкултурно-музикалния салон и другите помещения за занимания по интереси предполага иновативна организация на преподаване и учене.

На двора има „музикални кутии“, сглобени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да произвеждат звуци. Там са монтирани различни видове учебни дъски: черна, за писане с тебешир; бяла, за рисуване с боички; дъска, върху която се лепят магнити. На няколко места може да се играе морски шах. В двора има инсталация, в която може да се налива вода, за да се извършва наблюдение на нейното движение и други свойства, както и сензорна пътека с различни сектори, напълнени с речни камъни, пръст и есенни листа, върху които децата да стъпват боси. За имота е изпълнена система за напояване на зелените площи и градинки. Водата за напояване идва от резервоар, в който се събира част от дъждовната вода.