Сподели новината.

Общинският превозвач „Бургасбус” е изправен пред сериозна финансова криза. Това стана ясно по време на редовната сесия на местния парламент днес.

Предприятието се нуждае спешно от 700 000 лв., за да не преустанови дейност.

„Бургасбус” може да спре работа и да не може да плати заплатите на работниците си, ако не ги подпомогнем. За Бургас са необходими две неща спешно – да се поемат здравните грижи към бургазлии, свързани с коронавируса, и да се приеме социален фонд за най-засегнатите групи в града.”, коментира кметът Димитър Николов

Разчетите показват, че заради кризата с COVID-19 и извънредното положение в страната сериозно са намалели приходите в местната хазна на Бургас.

„Преди една година по това време в бюджета на Общината са влезли 500 000 лева, а към този момент имаме само 75 000”, каза още кметът.

От своя страна зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев поясни, че на този етап минусът в местния бюджет е над 14 млн. лева.

„Превозвачът „Бургасбус” десетократно е намалил своите приходи. Само за него, за да оцелее до края на май, са ни необходими 1,5 млн. лева. С това темпо ще изпълним само на 59% приходната ни част. Нужна е балансирана политика”, призова заместник-кметът по финанси Красимир Стойчев.

От общинската администрация вече са се свързали с големите предприятия и са ги помолили са си платят данъците, но те са отказали, защото имат притеснения от настъпваща рецесия.