Бургас скърби

0
22
candle 4087869 960 720
Сподели новината.

Напусна ни един от доайените на водната топка и почетен гражданин на Бургас Кольо Петров-Джонбул. Той издъхнал вчера, 1 януари, на 86-годишна възраст, съобщават от Българската федерация по водна топка. По този тъжен повод кметът Димитър Николов изказва съболезнования на неговите роднини, приятели и колеги:

„Загубихме един от основоположниците на спорта водна топка в Бургас. Единствената малка утеха е тази, че бате Кольо успя да стане свидетел на най-новите успехи на нашите отбори. 2021 г. донесе куп медали на бургаската водна топка и нейното бъдеще е добро. А Кольо Петров остава завинаги в спортната история на нашия град с всичко, което е постигнал. Вечна му памет!“.

Петров, заедно с починалия отдавна Сашо Панговски, през 1984 г. слагат началото на клуб „Нептун“. Кольо Петров е роден през 1935 г. в Обзор.

 

Организираната водна топка в Бургас води началото си от края на 50-те години на миналия век. Първият медал за водната топка в града от държавно първенство е бронзът на „Ботев“ от 1961 г. Тогава в състава е и Сашо Панговски – Шуната. Има данни, че първият мач по водна топка в Бургас се е играл през 1951 г. в рамките на фестивал на плувните спортове.

Петров е виден спортен деятел на Бургас, състезател и треньор по хандбал, а след това съосновател на „Нептун“ и един от първите двама треньори в клуба по водна топка, като водещата фигура е Сашо Панговски. Кольо Петров е дългогодишен учител в Средно специално училище по морски и океански риболов (ССУМОР) „Ген. Владимир Заимов“, Клубът по онова време е към Държавното стопанско обединение „Рибно стопанство“. Тренировките се провеждат в 25-метровия покрит басейн на училището, Петров е учител в ССУМОР на ватерполиста Огнян Герасимов и бъдещ треньор, активен деятел и международен съдия по водна топка, пристигнал като седмокласник от Кърджали в Бургас. По-късно Герасимов също става важна фигура в „Нептун“, особено при подновяване дейността на клуба през 2004 г.

Пет години са необходими на „Нептун“ и през 1989 г. са спечелени първите бронзови медали от държавно първенство по водна топка – за пионери, родени 1975-1976 г. След това клубът още няколко пъти се окичва с отличия от републиканските първенства при подрастващите.

Кольо Петров е родоначалник на женската водна топка в Бургас, като още през 1986 г. сформира подготвителни групи за девойки към „Нептун“.

За големите си заслуги към спорта в града през 2015 г. Кольо Петров е удостоен със званието почетен гражданин на Бургас.

Поконението пред тленните останки на Кольо Петров ще е на 4 януари 2022 г. от 12 ч. в Траурния парк в Бургас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here