сряда, април 17, 2024

Бургас остава без стадион за кандидатурата ни за Мондиал 2030

Date:

Сподели новината.

Бургас няма да е сред градовете – домакини, вписани в кандидатурата на Балканите за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030-а година. Това стана ясно днес от изказване на спортния министър Красен Кралев в телевизионно интервю.

След като през ноември м.г. се заговори за обща кандидатура за домакинство на Мондиала на България, Гърция, Румъния и Сърбия, Бургас бе една от спряганите дестинации за изграждането на стадион, който да приюти някои от престижните футболни срещи. Още тогава стана ясно, че две от съоръженията ще бъдат в столицата. За третото обаче се говореше, че ще бъде или в Бургас, или в Пловдив.

Сега обаче крайморският град се озова извън плановете на Министерството на младежта и спорта. В ефира на bTV Кралев заяви, че третото и четвъртото съоръжение по всяка вероятност ще бъдат в Пловдив и… Варна.

”Нашият ангажимент е да имаме четири стадиона с капацитет 40 000. Два от стадионите, които трябва да изградим за кандидатурата, ще бъдат в София. Във Варна има стадион, който се строи и с малко средства от държавата капацитетът му може да бъде увеличен на 40 000 места. В Пловдив има стадиони, които могат да се реконструират и да отговорят на критерии”, коментира Кралев.

На практика става ясно, че държавата се ориентира към проекти за реконструкция, които ще излязат по-изгодно на данъкоплатеца, тъй като евентуалното включване на Бургас в картата на Мондиала означаваше изграждане на ново съоръжение, което ще бъде в пъти по-скъпо.

Припомняме Ви, че Бразилия похарчи 3,6 млрд. долара за изграждането и реконструкцията на общо 12 стадиона, с които домакинства Световното по футбол през 2014-а, макар да бяха необходими само 8. Разходите бяха определени като прахосничество, а инвестициите така и не се оправдаха.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...