Бургас остава без стадион за кандидатурата ни за Мондиал 2030

0
520
4fbb57f368460e646b8554dc4c05711b
Сподели новината.

Бургас няма да е сред градовете – домакини, вписани в кандидатурата на Балканите за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030-а година. Това стана ясно днес от изказване на спортния министър Красен Кралев в телевизионно интервю.

След като през ноември м.г. се заговори за обща кандидатура за домакинство на Мондиала на България, Гърция, Румъния и Сърбия, Бургас бе една от спряганите дестинации за изграждането на стадион, който да приюти някои от престижните футболни срещи. Още тогава стана ясно, че две от съоръженията ще бъдат в столицата. За третото обаче се говореше, че ще бъде или в Бургас, или в Пловдив.

Сега обаче крайморският град се озова извън плановете на Министерството на младежта и спорта. В ефира на bTV Кралев заяви, че третото и четвъртото съоръжение по всяка вероятност ще бъдат в Пловдив и… Варна.

”Нашият ангажимент е да имаме четири стадиона с капацитет 40 000. Два от стадионите, които трябва да изградим за кандидатурата, ще бъдат в София. Във Варна има стадион, който се строи и с малко средства от държавата капацитетът му може да бъде увеличен на 40 000 места. В Пловдив има стадиони, които могат да се реконструират и да отговорят на критерии”, коментира Кралев.

На практика става ясно, че държавата се ориентира към проекти за реконструкция, които ще излязат по-изгодно на данъкоплатеца, тъй като евентуалното включване на Бургас в картата на Мондиала означаваше изграждане на ново съоръжение, което ще бъде в пъти по-скъпо.

Припомняме Ви, че Бразилия похарчи 3,6 млрд. долара за изграждането и реконструкцията на общо 12 стадиона, с които домакинства Световното по футбол през 2014-а, макар да бяха необходими само 8. Разходите бяха определени като прахосничество, а инвестициите така и не се оправдаха.

--------------------------