Сподели новината.

На 13 януари превозвачите от всички браншове – пътнически, товарни, международни, таксиметрови излизат на национален протест срещу несправедливите „обхват и цени“, по думите им, на толсистемата, както и срещу нерегламентираните превози. Към тях се присъединиха и от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

На пресконференция днес над 20 представители на превозваческия бранш поискаха и оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, като увериха, че протестът не е политически и няма за цел сваляне на цялото правителство, предава БТА.

„МРРБ не се съобрази с нито едно от исканията на бизнеса и не намери решение на нито едно от предложенията от ноември миналата година до сега. При този обхват, при тези цени и при липсата на преференции за българския транспортен бизнес не ни остава нищо друго освен да протестираме“, коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Той мотивира настояването за оставката на министър Аврамова с това, че като принципал на министерството е нарушила диалога от последните месеци „за намиране на баланса и плавния преход, който да даде глътка въздух на българския транспортен бизнес“.

Арабаджиев припомни, че обхватът на толсистемата у нас на обща база е 30 процента и предвижда за тир камионите над 65 на сто от пътищата, докато в Европа този процент е между 1 и 7. За пример той даде Чехия, където въведената от 1 септември м.г. тол система обхваща 4 до 5 на сто от пътищата.

Международните превозвачи подкрепят колегите си от автобусния бранш по отношение на нерегламентираните превози. „Очакваме проява на разум, който да направи така, че българският транспортен бизнес и потребителите, които също ще бъдат засегнати, да не страдат от шоковото въвеждане на тези толтакси“, коментира Арабаджиев.

Според Васил Пиронков от Камарата на автомобилните превозвачи толсистемата ще бъде проблем не толкова за превозвачите, а за потребителите, довеждайки до повишение на цените за пътници и за товарите – с до 16 на сто за някои от специализираните превози на принципа „пълен – празен“.

„Не бягаме от пътните такси, ние и сега плащаме многократно повече от необходимото“, каза Магдалена Милтенова, от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

По време на протеста на 13 януари ще спрат превозите на пътници и товари, ще спре и зареждането на търговски обекти. Участие в протеста засега са заявили превозвачите от 60 града. Освен преустановяване на превозите, предвижда се и позициониране на камиони и леки автомобили на определените за целта точки на територията на цялата страна. Протестът ще продължи докато не получим отговор и конкретни политически ангажименти, с конкретни срокове за изпълнението им, казаха превозвачите.