Сподели новината.

Граждански протест срещу изсичането на дърветата по булевард „Хаджи Димитър“ в Сливен започна тази сутрин предаде БНР. По булеварда в момента тече цялостен ремонт, като от началото на седмицата стартира първия етап. Предвижда се подмяна на дървесните видове с нови, преасфалтиране, нови кръстовища, зарядни станции за електромобили, нови тротоари и велоалеи – всичко на обща стойност около 2 милиона лева. Ремонтът трябва да приключи до края на годината.

В отговор на протеста пресцентъра на община Сливен разпространи прессъобщение, в което се посочва, че по проекта се предвиждат два пъти повече дървета от сега, а част от съществуващите ще бъдат преместени.

Рязането на дърветата от общината обясняват с мотива, че част от тях „попадат в обхвата на улицата и няма възможност да бъдат запазени заради новите пространствени решения, а други представляват опасност за сигурността на хората“.

В съобщението до медиите се казва още, че всяко действие по корекцията на настоящите дървесни видове е съгласувано със специалистите и е направена фитосанитарна оценка на всяко дърво.

„Първото възлагане по проекта е направено през 2010 година. Договор за неговата актуализация е сключен през месец юни 2018 година. В края на същата година Общинското ръководство предостави възможност на жителите на община Сливен да внасят конкретни предложения и мнения по изготвената актуализация на проекта за благоустрояване на бул. „Хаджи Димитър“. През януари на 2019 година се състоя широко обществено обсъждане на проекта за благоустрояване на булеварда. На 23 ноември 2018 година на страницата на общината беше предоставена информация и визуализация на проектното предложение“, припомниха от местната управа.