Начало Сигнално ЧЕРВЕНО Брутално масово убийство край Кюстендил
52a5eb4c4d21b

Брутално масово убийство край Кюстендил

381
0
Сподели новината.

Кюстендилска област е чиста откъм АЧС, но 1232 домашни прасета тип „заден двор“ са заклани доброволно, каза за БНР заместник – областният управител Райчо Цветин.

944 стопани очакват да получат по 300 лв. за ремонт и дезинфекция на помещенията, в които са гледали животните си, допълни той.

Всеки сигнал за злоупотреби с помощите за африканска чума ще бъде проверяван

Гражданите ще могат да звънят в ОДБХ, Областна администрация и тел.112

Най-много животни – 440, са умъртвени в община Кюстендил, от тях 67 са в ромския кв. „Изток“. В община Дупница са заклани 201, а в миньорския Бобов дол – 106.

В община Трекляно, чието население вече се е свило до около 300-350 жители, са заклани 55 прасета, в Невестино, на границата с Македония – 57 прасета.

Община Трекляно е под особено наблюдение от страна на областната администрация и на ветеринарните служби заради това, че граничи със Сърбия, където вече има няколко огнища с африканска чума по свинете, а и защото стара практика е местните хора да пускат домашните си прасета на воля по гората – не ги прибират до есента, когато ги колят, коментират кметове от района.

Има и случаи на кръстоска на домашна с дива свиня, а дивите свине са най-честите преносители на чумата, отбелязват местни хора.