Брутална градушка край Гоце Делчев

0
1806
r orig orig gradushka
Сподели новината.

Градушка с големината на лешник вчера унищожи насажденията в Сатовча и хвърли в отчаяние местните стопани, съобщава Struma.bg. Покъртителни снимки от побелялата земя и няколкоминутен клип публикува на страницата си във Фейсбук бившият лидер на БСП Милко Сиркьов под вопъла: „Спри се, облак черен, кървав труд пожали!“.

 

Облакът, появил се над общината в 15.00 часа, се оттегли обаче едва в 15.15 часа и за това време направи куп поразии. Според жителите на общината никога досега ледената бомбардировка не е продължавала толкова дълго.

Любопитно е, че в Сатовча от десетилетия пада по една градушка на година и тя винаги е през юни. На 17 юни 2020 г. ледени зърна унищожиха 80% от реколтата на сатовчанското с. Вълкосел.

 

Градушката съсипа и 90% от тютюневите насаждения в селата Туховища, Вълкосел, Слащен и Боголин.

На 28 юни 2019 мощен порой – по 81 л/кв.м за час, наводни мазета на къщите, а градушката изрови асфалтовата настилка на улиците. Най-засегнатите села от природното бедствие бяха Беслен, Теплен и Вълкосел.

 

Кметът Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн, обяви, че тютюневата реколта е почти унищожена, защото ледените зърна са обрулили най-нежните и млади листа на върховете.

На 15 юни 2014 г. пороен дъжд и силна градушка нанесоха сериозни щети в цялата община и най-вече във Фъргово, Плетена и Вълкосел. Само щетите в общинския център Сатовча бяха оценени на над 400 000 лева – главно заради разбития асфалт по много от улиците, разрушения околовръстен път и запушените отводнителни шахти.

 

Година по-рано – на 20 юни 2013 г., градушка колкото яйце се изсипа в Сатовчанско в късния следобед и унищожи почти всички полски насаждения, овошките и покриви на къщи във Вълкосел. По време на бедствието мълния падна в центъра на Сатовча и засегна сградата на кметството. Вследствие на това електрозахранването на много места в общината бе прекъснато.