сряда, февруари 28, 2024

Брутална блокада в Гърция

Date:

Сподели новината.

Очаква се 24-часовата стачка, организирана от синдикатите на частния и публичния сектор в страната, да спре повечето услуги в цялата страна и да наруши обществения транспорт в големите градове. Синдикатите настояват за увеличаване на минималната заплата, която в момента възлиза на малко над 700 евро на месец за наемните работници, и по-ниски данъци, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник “Катимерини”.

“Работниците в нашата страна, както в публичния, така и в частния сектор, се борят срещу високите цени, които задушават домакинствата и гражданите”, се казва в изявление на конфедерацията на профсъюзите на държавните служители ADEDY. В него се добавя, че по-високите разходи за енергия, гориво и основни стоки намаляват заплатите на работниците.

Основните гръцки авиокомпании обявиха анулиране на вътрешни и международни полети и промени в графика за сряда поради стачката.

Aegean Airlines и нейното дъщерно дружество Olympic Air отмениха 50 вътрешни полета и промениха разписанията за други 42 полета, повечето от които международни.

Ръководителите на полети планират да участват в стачката в сряда, като преустановят работата си за шест часа от 10 до 16 часа местно време (съвпада с българското). Очаква се членовете на синдикатите на гражданската авиация да участват в пълната 24-часова стачка.

В Атина метрото ще работи само за около шест часа, а такситата няма да се движат по улиците от 6 сутринта в сряда до четвъртък сутринта. Синдикатите планират да проведат протестни шествия в града в сряда сутринта.

Автобусите ще се движат в продължение на 12 часа, започвайки от 9 сутринта, като всички курсове рано сутринта и късно вечерта са отменени. Фериботите до и от гръцките острови ще останат в пристанищата от полунощ във вторник до полунощ в сряда.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Гледат дело срещу Тръмп на 25 март

Доналд Тръмп ще стане първият бивш президент на САЩ,...

Откриха на пихтия трупа на българин във Великобритания, заснел смъртта си

27-годишен българин е загинал в автомобилна катастрофа във Великобритания,...

Цeнитe нa жилищaтa в Гepмaния нe ca пaдaли тoлĸoвa pязĸo oт 60-тe гoдини нacaм

Жилищният ceĸтop в нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa Eвpoпa Гepмaния ce cpивa....

Републиканците искат бързо да пратят 17,6 млрд. долара за Израел

Шефът на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън,...