Брутален скандал в Бургас! Общински съветник разтресе общината

0
3076
Константин Бачийски
Сподели новината.

Общинският съветник от СЕК Константин Бачийски изнесе скандални факти от продажбата на Медицински център ІІІ – Бургас ЕООД, който се намира в най-големия комплекс на града – Меден рудник.

При осъществяването на сделката са допуснати груби нарушения, а законът е престъпен на няколко пъти. Продажбата е меко казано криминална. Имотът, който е изцяло общински е продаден на цена от 3,4 милиона лева, при данъчна оценка от 4,5 милиона. Всичко това става без търг. Законът е категоричен, че при продажба на имот, който е общинска собственост цената трябва да е не по-ниска от данъчната оценка, като задължително се провежда търг. Тези процедури не са спазени, като мнозинството в местния парламент гласува по команда ЗА. Така гражданите на община Бургас са ощетени брутално. Изчисленията показват, че при един търг цената можеше да се вдигне поне до 5 милиона лева. Минусът е над 1,5 милиона лева.Пари, които биха били полезни за жителите на града.

Бачийски обжалва процедурата. Областният управител Вълчо Чолаков пък се опитва да протака, дори иска от общинския съветник да оттегли документите си.В същото време от ОЗБГ в морския град дават сделката в Административен съд- Бургас. От там започват да протакат и да бягат от отговорност. Произнасят се противоречиво, и отказват да си свършат работата.

На последното заседание на местния парламент бе разгледана и точката с намаляване на капитала на въпросното общинско дружество. Това е необходима процедура, за да бъде финализирана цялата скандална сделка. За целта, обаче бе необходимо квалифицирано мнозинство. На сесията точката се гласува ЧЕТИРИ ПЪТИ.Мнозинство обаче, така и не се достига, и предложението е реално отхвърлено. Това е записано в официалния протокол на Общински съвет- Бургас. Две седмици по-късно обаче председателят на местния парламент Костантин Луков променя протокола, т.е. изготвя направо нов.В него пише, че точката и приета и е гласувано ЗА. В случая се използва странен трик и тълкувание на закона, според което не било необходимо квалифицирано мнозинство, а обикновено, за въпросното гласуване.

Това обаче е явна манипулация. В случая Луков прави няколко драстични нарушения. Той не спазва установения срок по точка 29 от закона. Според нея подобни промени трябва да бъдат предложени в седемдневен срок. Справката показва ,че това е направено на 13.01.2018 година, а сесията е проведена на 30 януари. Т.е. – срокът е изтекъл. В същата тази точка пише, че въпросните промени и предложения се обсъждат и решават на следващата сесия, която позволява това. Нищо подобно не е направено. Протоколът е подменен по най-наглия и брутален начин, а гражданите на общината ще пият една студена вода.

Константин Бачийски призова всички институции да си свършат работата и да работят в обществен интерес.

На срещата се медиите днес присъства и общинският съветник Георги Дражев. Той пък призова премиера Бойко Борисов да погледне какво се случва в община Бургас и да накаже виновниците. Според Дражев местното правосъдие не работа, както и нито една институция в града. Това създава една безпрецедентна обстановка в Бургас.

--------------------------