Сподели новината.

Десетки цистерни са извозени от мястото на разлива на бензин между бургаския квартал Долно Езерово и село Братово. Вероятно в пъти над нормата е концентрацията на вредните вещества във въздуха около мястото на инцидента. Няма опасност за близките населени места, обявяват запознати. Според тях става въпрос за десетки тонове бензин обаче изляти в почва и вода. Миризмата е ужасяваща и изобщо не е препорчъително да се ходи на място.

Институциите към този момент не са хич изчерпателни и не е ясно дали ще бъде приложена цялата строгост на закона към виновните за инцидента. Десетки хиляди лева глоба очаква „Лукойл Нефтохим“ заради разлива на нефтопродукти до базата на „Деспред“. Част от горивото е попаднало в река Чукарлийска, според осведомени. Засега няма опасност за замърсяване на ез. Вая, а оттам и на морето.

Вероятно ще се издаде заповед за затварянето на пътя Долно Езерово – Братово заради сигурността на преминаващите и евентуалната опасност от пожар или обгазяване заради изпаренията от разлятата течност. По последна информация се касае за бензин. Преди близо 4 години отново имаше допуснат разлив в този район. Това струва на нефтокомбината около 100 000 лева глоба. Тогава и сега се извежда като мотив- опит или направо кражба от продуктопровода.