Сподели новината.

 

Предложение за гъвкава отсрочка на Brexit до една година ще обсъждат тази вечер в Брюксел европейските лидери. Те са свикани на извънредна среща от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, след като миналата седмица британският премиер Тереза Мей поиска ново отлагане до 30 юни.

В писмо, разпратено снощи до европейските столици, Туск обяснява, че дълга отсрочка е по-подходяща от кратките отлагания. Великобритания ще може да я прекъсне, когато двете страни ратифицират споразумението за напускане.
няма Brexit
„Досегашният ни опит, както и дълбоките разделения в Камарата на общините, ни дават слаба надежда, че процесът на ратификация може да приключи до края на юни“, пише Туск.

Той предупреждава, че поисканото от Тереза Мей второ отлагане няма да е последно и това може да се стигне до серийни отсрочки, които ще удължат несигурността в ЕС, ще разрушат европейското единство и могат да доведат до случаен Brexit без сделка, ако се стигне до разцепление. Според председателя на Съвета гъвкавата едногодишна отсрочка ще позволи на „Великобритания да напусне, когато е готова, а 27-те ще избегнат повтарящи се срещи на върха“. За гражданите и бизнеса ще има по-голяма предвидимост.

За да не се пропука европейското единство през третата година, след като Лондон поиска напускане, Туск предлага всички да се съгласят, че споразумението за напускане няма да предоговаря, че няма да се започват преговори за бъдещите отношения, а Великобритания няма да спъва работата на евроинституциите.

Ако евролидерите приемат идеята, Обединеното кралство ще остане пълноправен член на ЕС, докато трае отсрочката, ще избере евродепутати, ще номинира еврокомисар и ще участва в заседанията на Съвета. Великобритания ще продължи да си плаща вноските в евробюджета, ще спазва европейското законодателство и ще има равни права с останалите страни в ЕС.

По всяко време, докато трае отсрочката, Лондон ще може да си изтегли и искането за напускане и да си остане в ЕС, пише Туск до 27-те лидери, които се събират в Брюксел.

В началото на срещата, която започва в 19 ч българско време, те ще разговарят с Тереза Мей, която е поканена да защити молбата си за ново отлагане.

Преди официалната среща на върха, по инициатива на Белгия, лидерите на най-засегнатите от Brexit държави ще се съберат отделно, за да се координират. Според домакините в мини-срещата на върха ще участват премиерите на Белгия, Дания, Холандия и Швеция, както и френският президент Еманюел Макрон. Германският канцлер Ангела Меркел, която също е поканена, няма да успее за събирането, понеже трябва да говори пред Бундестага в Берлин.

Вчера Меркел се видя с Мей в Берлин и според съпартийци допуска отсрочка на Brexit до началото на 2020 г. Френският президент Макрон, който също прие британския премиер в Париж във вторник, предпочита окончателната раздяла да не се отсрочва след края на годината.