Сподели новината.

Творби на композитори от последните 150 години в историята на бразилската класическа музика ще зарадват ценителите на музикалното изкуство в Бургас утре, 18 юли, от 17.00 часа в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“. Трио „Арденца“ е в състав Даниела Дикова – пиано, Галина Койчева – цигулка и Константин Евтимов – виолончело.

Трио „Арденца“ обединява младежки ентусиазъм и споделена страст за камерно музициране с безкомпромисния професионализъм на опитни музиканти. Дългогодишното творческо сътрудничество между пианистката Даниела Дикова и американския ѝ колега – челиста Джефри Дийн полагат началото през 2004 година. През 2005 година към състава се присъединява цигуларката Галина Койчева, с която се оформя и името на триото.

През 2006 г. трио „Арденца“ печели награда на конкурса „Val Tidone“, Италия. Музикантите са наградени с „Кристална лира 2009 г.“ за високи творчески постижения в камерната музика. През същата година трио „Арденца“ е номинирано за наградата на София за реализация на международния си проект „Мартину в България“ – изпълнение на цикъл концерти с камерни произведения на композитора, някои от които премиерни за България.

Трио „Арденца“ ежегодно реализира концерти с класическа и съвременна камерна музика в рамките на фестивал „АмБъл“ . Голяма част от репертоара на триото е съставен от творби с първо изпълнение в България, а други са поръчани и написани специално за него. Репертоарът на трио „Арденца“ обхваща разнородни стилове и епохи, но най-вече шедьоврите на камерната музика от 19, 20 и 21 век. Триото концертира с изключителен успех в България, Македония, Албания, Австрия, Германия, Франция, Косово, Хърватска, Унгария и др. Записва за БНР и БНТ.

Едни от последните значими концертни проекти на триото са „Руска рулетка“, „Пипков в Париж“, цикъл концерти по картини “ Следобеден сън“, „Песни за любовта“, „Народен празник“. От 2014 г. член на трио „Арденца“ е виолончелиста Константин Евтимов. В обновения си състав, триото реализира цикъл концерти „MAGIC ROMANTIC“ с произведения от френския, руския и австрийския романтизъм, някои от които премиерни за България – Ф. Гобер, В. Рабл, М. Глинка, а други емблеми в репертоара на клавирното трио – К. Сен-Санс. А. Аренски, Ф. Шуберт.

2017 г. е вдъхновяваща за състава със съвместната творческа работа с композитора Георги Арнаудов. Написаните специално за трио „Арденца“ – клавирно трио „Каталог на устройства, усещания и ветрове“, а също и клавирен квинтет бяха представени на Новогодишния фестивал – НДК и фестивала Софийски Музикални Седмици.

Проявата е част от Фестивал на бразилската класическа музика, организиран за първи път в България.

Събитието се реализира от Община Бургас и Национално училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“.

 

*Името на състава идва от италианската дума „арданте“- да възпламениш някого.

**През 1808 г. с идването  на португалския кралски двор в Бразилия светската класическа музика започва да заема повече място в културния живот. Смята се, че около 1810 г. Габриел Фернандес де Триндаде е написал три концертни дуета за две цигулки, които представляват най-старите регистрирани данни за камерна музика в Бразилия. Независимостта на страната, осъществена през 1822 г., и най-вече управлението на императора Дон Педро II (1840-1889), дават още по-голям тласък на това движение, коeто в края на XIX век води до нарастване броя на произведенията за камерна музика. В резултат от усилията на най-изявените композитори от епохата като Енрике Освалд, Алберто Непомусено, Алешандре Леви, Глауко Веласкес и Франсиско Брага инструменталният състав цигулка-виолончело-пиано придобива, в рамките на процъфтяващия романтичен език, добива особена значимост.

ПРОГРАМА

 

ЕЙТОР ВИЛА-ЛОБОС – Трио nº2 (1915)

Allegro moderato

Berceuse – Barcarolla

Scherzo: Allegro vivace spirituoso

Molto allegro

***

ФРАНСИСКО БРАГА – Трио в сол минор (1930)

Andante – allegro non troppo

Allegretto spiritoso

Larghetto (Lundú)

Allegretto

РАДАМЕС ГНЯТАЛИ – Трио Миниатюра (1940)

Allegro

Lento com ternura

 

Vivo