Сподели новината.

Двама бракониери от село Рибново, незаконно ловуващи в района на държавен дивечовъден участък „Вищерица”, са задържани при съвместна акция на служители на ДГС-Гърмен” и полицаи към РУ-Гоце Делчев. Проверката е извършена в местностите Караташ и Али алан, в землището на архитектурния резерват Ковачевица.

Служители на стопанството по време на редовен обход на горските територии към 12,30 часа забелязват прясно оставени в снега следи от автомобилни гуми на високопроходимо превозно средство. Откриват автомобила джип „Мицубиши Л200”, а непосредствено до него забелязват мъж с пушка на рамо, който побягва надолу по склона през гората.

Горските служители сигнализират незабавно директора на стопанството и е организирана съвместна акция с МВР по установяване, задържане и санкциониране на нарушителите. Изпратен е екип, в резултат на което към 16:30 часа бракониерите са заловени на около два километра от първоначалното място, като водели и две ловни кучета. При обиска са намерени две радиостанции за свръзка, а в автомобила им е открито още едно ловно куче. Оръжие и боеприпаси не са намерени.

Горските съставят констативен протокол и два акта за незаконно ловуване в държавен дивечовъден участък на нарушителите. Задържани са автомобилът и трите ловни кучета с разписки за отговорно пазене, като средства за извършване на нарушението. Продължава претърсването на горския район за укритата пушка.

Двамата нарушители са на възраст около тридесет години и са ловци с редовно заверени ловни билети. Предстои сезиране на Ловно-рибарско дружество „Сокол”, чийто членове са, и лишаването им от право на лов. Всички материали по случая ще бъдат предадени на Районна прокуратура-Благоевград.