Сподели новината.

Британският премиер Борис Джонсън заплаши с чистка всеки депутат от неговата Консервативна партия, който гласува против правителството за Брекзит, което е драматична ескалация на напрежението преди предстоящата много важна седмица в британския парламент, отбелязва „Ройтерс“.

Високопоставен източник от парламентарната група на консерваторите е подчертал, че всеки депутат от партията, който гласува против правителството тази седмица, ще бъде изхвърлен от парламентарната група и няма да бъде допуснат да се кандидатира от Консервативната партия на следващите избори.

„Организаторите на парламентарната група отправят към депутатите от Консервативната партия днес много просто послание – ако не гласуват с правителството във вторник, те ще унищожат преговорната позиция на правителството и ще предадат контрола над парламента на Джереми Корбин„, изтъкнал източникът, допълвайки: „Всеки консервативен депутат, който стори това, ще бъде изхвърлен от парламентарната група и няма да се кандидатира като консервативен кандидат в избори.“

Битката за Брекзит ще навлезе в решителната си фаза тази седмица, когато депутатите от всички опозиционни партии ще се опитват или да променят закона, или правителството, в стремежа си да блокират икономически разрушителен Брекзит без споразумение.

Корбин, който е лидер на опозиционната Лейбъристка партия, каза днес, че е готов да направи всичко възможно, за да спре Брекзит без споразумение, определяйки го като краен опит да се изтегли „страната ни обратно от ръба“ на пропастта.

Това го сблъсква с Джонсън, който беше сред главните агитатори за излизане на Великобритания от ЕС по време на кампанията за референдума през 2016 г., който увеличи залозите в битката след възкачването си на власт през юли, като обеща да изведе Обединеното кралство от ЕС със или без споразумение на 31 октомври.

Джонсън изтъква, че всеки опит за принуда върху него в парламента чрез гласувания тази седмица ще възпрепятства опитите му да осигури ново споразумение от Брюксел.

Ала премиерът има мнозинство от само един депутат в 650-местния парламент, което означава, че заплахата му да изхвърли депутати като бившия финансов министър Филип Хамънд или бившият министър на правосъдието Дейвид Гауке може да доведе до предсрочни парламентарни избори.