Сподели новината.

Намаленият бюджет от Здравната каса е причина многопрофилната болница „Царица Йоанна“ в Провадия да е застрашена от фалит.

Тази година парите на болницата са намалени с над 8%. Лечебното заведение все още не е получило и пари за надлимитна дейност, съобщи БНТ.

В лечебното заведение има 4 отделения – Вътрешно, Детско, Неврологично и за физикална терапия с общо 70 легла. Това е единствената болница в областта, извън Варна. В нея се лекуват пациенти от общините Дългопол, Ветрино, Вълчи дол и от много айтоски села.

Управителят на болницата обясни, че парите, привеждани от Здравната каса, не стигат дори за заплатите на персонала. „Получава се така, че след 23-то – 24-то число има планови пациенти, които се връщат“, каза д-р Светослав Неделчев – управител на МБАЛ „Царица Йоанна“.

Всяка година община Провадия заделя пари за здравното заведение. През май обаче се е наложило да бъдат преведени 40 хиляди лева допълнително, за да бъдат платени сметките за ток и лекарства. Парите пак не достигат и това е наложило съкращение на хора.:

{josociallocker}Въпреки субсидирането, около 8-10 хиляди не достигат и ще има съкращение на трима служители. Жителите на отдалечените от Варна общини искат болницата в Провадия да продължи дейността си, защото не им е изгодно да пътуват над 70 километра до областния център.

От Здравната каса нямат обяснение защо е редуциран бюджетът на болницата. През последните години здравното заведение е успяло да стопи дълговете си от 600 хиляди лева на 170 хиляди. С намаления бюджет обаче има опасност дълговете отново да нараснат.

„Ние сме болница на стратегическо място и по всички евростандарти ние трябва да сме защитена болница, както има защитени училища, защо да няма и защитени болници“, пита директорът на лечебното заведение.

Друг проблем за болницата е липсата на млади лекари. Причината е ниското заплащане. Основната заплата на лекар със специалност е 720 лв. Лекарите там са пенсионери или в пенсионна възраст, а това означава, че не след дълго няма да има кой да лекува болните.{/josociallocker}