Сподели новината.

Болница „Света Петка” във Видин е в критично състояние, съобщи областният управител Момчил Станков. Заради широкото разпространние на коронавируса никой не желае да постъпи на работа в нея. След обръщението за това към лекари от страната е имало интерес, но той е стигал само до повече информация. На практика на работа не е дошъл нито един медик.

В момента отделенията не се закрити, но останалите лекари работят с последни сили. За болните се грижат общо 270 души – лекари, сестри и санитари. 30 от лекарите са подали молби за напускане. Ако това стане, то има опасност от преустановяване на работата на отделения.

Видин е една от областите с най-голямо разпространение на вируса, след София. Досега с положителни проби са 175 души, 40 от тях са медици. Те са под карантина или на болнично лечение. „Водих разговори с медиците, които искат да напуснат. Няколко души изразиха желание да се върнат“, допълни Момчил Станков.

В областта се оформиха няколко огнища на коронавируса. Най-голямото е самата болница. Следват старческите домове в село Орешец и град Кула. Като причина лекарите изтъкват липсата на защитни средства в началото на епидемията, но към това се прибавят и неспазванията на изисквманията за работа в извънредни условия.