Сподели новината.

Всички 80 легла в отделенията за пациенти с Covid 19 в областната болница в Шумен са запълнени, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов. Две от отдленията са разкрити в Шумен и едно в Нови пазар.

Има място в болницата и възможност да се осигурят още легла за пациенти с коронавирусна инфекция, но няма персонал, който да обслужва тези пациенти, алармира д-р Костов.

„Положението е изключително сериозно, направили сме реорганизация, но без допълнителна помощ и взаимодействие между всички лечебни заведения и извънболничната помощ не можем да се справим“, заяви д-р Костов. Той е разговарял с ръководството на УМБАЛ „Света Марина“- Варна и е получил уверение, че там ще приемат пациенти от шуменската болница при необходимост.

Да приеме пациенти от болницата в Шумен без Covid-19 инфекция e готова и общинската болница във Велики Преслав. Управителят на болницата във Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева заяви готовност лечебното заведение да приеме и да обслужва пациенти, изпратени от шуменската болница, съобразно нивата на компетентност, като се ангажира и да осигури транспортиране на болните.

От СБАЛК „Мадара“ в Шумен от 26 октомври ще бъде командирован един лекар да работи в COVID сектор, като това става с неговото съгласие.

Според директора на Филиал Шумен към Медицински университет-Варна проф. Соня Тончева 44 медицински сестри и акушерки, студенти от 4 курс , работят по график в болницата в рамките на своя преддипломен стаж. Осем са болногледачите доброволци в болницата, а студентите от 1-3 курс имат клинична практика в болницата.

През последните три дни в област Шумен са регистрирани 76 нови случая на коронавирус, като най-много са тези в областния център. Между тях има бебе на 4 месеца и трима ученика. Общо за област Шумен случаите, с регистрирани положителни проби за Covid – 19 в информационната система, достигнаха 630 души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук