Бизнесът позитивно настроен за 2024 г., но правителството да помага

0
29
Boost your business concept. Successful businessman choosing to increase profit
Boost your business concept. Businessman touching buttons with solutions to increase profit and get success
Сподели новината.

54% от бизнеса са положително настроени за следващата 2024 година и очакват да има подобрение в инфлацията и инфлационните проценти, и в производствената и търговска среда, и в приемане на европейско законодателство, което реално трябва да ни приобщи към най-добрите търговски и производствени практики в Европа.

Данните “Европейско икономическо проучване (EES2024) – очакванията на бизнеса в България и Европа за 2024 г.” бяха представени от директора на Българската търговско промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и Боряна Абаджиева, главен експерт, “Икономически анализи и политика”.

Трите заплахи за бизнеса не само в България, но и в Европа остават достъпа до енергия и суровини, разходите за труд и недостатъчните квалифицирани умения. Все още съществува несигурност в бизнеса и затова се иска от европейските институции да вземат решителни мерки за облекчаване на тежестите на бизнеса, посочи Симеонов. Той препоръча на правителството да намери път да помага на бизнеса да се бори с високите цени на енергията. Управляващите да не се фокусират само с въглищните проблеми, но да осигурят и евтини суровини на българския бизнес, настоя шефът на БТПП.

Реални стъпки и мерки трябвало да има за малките и големи предприятия.

Има оптимизъм в България относно бизнес средата – нареждаме се на седмо място, но Румъния е сред най-позитивните за бизнес средата.