Сподели новината.

 

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев вижда елемент на организация в действияta около авиобаза Граф Игнатиево. Това заяви бившият министър пред bTV и намекна за държавен преврат.

Ненчев обясни, че пилотите са военнослужещи и тяхно основно задължение е да изпълняват. „Много силно съм притеснен, че военнослужещи не изпълняват дълга си“, коментира Николай Ненчев.

Според него е заблуда обяснението за неразположението на пилотите. „Как си представяме в един ден 6-10 души да не се чувстват добре“, пита Ненчев. По негово мнение се наблюдава опит за пълзящ преврат.

Относно казуса с българската авиация и купуването на самолетите Ненчев подозира, че някой на много високо ниво дава основание на тези хора. Николай Ненчев косвено посъветва Каракаччанов да пусне разследване.

Летецът майор Станислав Пешев пък коментира ситуацията в обратна посока. „Още от прехода започнаха тези проблеми“, обяснява си случая с авиобазата Граф Игнатиево. „Не мисля, че е трик“, изтъкна той и добави, че военните нямат право да провеждат организирани протестни действия и това е единствения варянт за тях. Тези действия не са и прецедент по мнението на майор Пешев.

По негово мнение не може да се говори за провокация от човек или институция, провокацията дошла от ситуация. Основен проблем била липсата на техника.

Не е приемливо да се изпълняват полети с висок риск, обясни Петев и изтъкна скорошния инцидент с военноморската авиация.