Сподели новината.

13% е равнището на безработицата през март на територията на областите Монтана, Видин и Враца. Спрямо февруари се отчита увеличение от 0.4 пункта, а на годишна база – с 0.6 процентни пукта. Съществено влияние върху динамиката на безработицата оказват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в страната и въведеното на 13 март извънредно положение, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана.Общият брой на безработните в единайсетте бюра по труда в трите области е 22 419, като спрямо февруари регистрираните са с 677 повече. Увеличение с 972 лица се наблюдава и спрямо същия месец на 2019 г.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през март са се регистрирали 2 109 безработни лица, като 1 309 от тях – в периода след въвеждане на извънредното положение. Новорегистрираните лица, които са отпаднали от заетост през месеца, са 788, като 50.4% от тях са посочили като причина кризата с коронавируса. Най-голям дял заемат освободени от сектор търговия, следвани от преработваща промишленост, хотелиерство и ресторантьорство.

Постъпилите на работа безработни през март са 955. След въвеждането на извънредното положение работа са започнали 372 лица.

Търсят се лекари и медицински сестри, касиери и продавачи в хранителни магазини, както и работници по събиране и обработка на отпадъци. За едно свободно работно място на територията на трите области през месец март средно са се съревновавали по 9 безработни лица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук