Сподели новината.

Малко германско селце се подготвя да стане новият географски център на ЕС, информира ДПА.

След като Великобритания напусне Европейския съюз в петък в полунощ, 31 януари (23,00 часа по Гринуич), селцето Гадхайм, с население от около 80 жители, в южната германска провинция Бавария ще получи нов специален статут.

Точните координати са 9 градуса, 45 минути, 7 секунди източна ширина (9º 54″ 07″ E) и 49 градуса, 50 минути, 35 секунди северна ширина (49º 50″ 35″ N), според Националния географски институт на Франция, който е пресметнал географския център на ЕС.

Промяната на централната точка обаче е малка. Преди центърът на Общността беше в селцето Вестернгрунд, което е малко като Гадхайм. Вестернгрунд е в Долна Франкония, провинция Бавария.

 

Гадхайм отдавна се подготвя за новата си идентичност след Брекзит. Знамето на ЕС е издигнато в селцето преди месец.

През 2017 г. жителите на селцето публикуваха сатиричен клип в YouTube, в който те промотират Гадхайм като бъдещия център на дейността на ЕС. Те призовават Шотландия да не провежда втори референдум за независимост, за да останат в ЕС, тъй като селцето ще изгуби специалния си статут. Жителите се шегуват, че имат пространство да приемат много международни инвестиционни банки, които ще напуснат Лондон и да преместят централите си в новия център на ЕС.