събота, юни 15, 2024

Българка с бакалия на Острова разказа нечувани неща за скока на цените, но и на заплатите

Date:

Сподели новината.

Цените на хранителните стоки в Обединеното кралство са се повишили до нов рекорд от 17,1% през четирите седмици на февруари, според последните данни, публикувани от изследователя на пазара Kantar.

Най-съществен е скокът в цените на млякото, яйцата и маргарина. Как се справят хората там разказа Вероника Лазарова.

 

Тя живее в Англия вече 10 години, има магазинче за производство на прясна паста. Дълги години преди това е работила за седмично издание у нас. Заради половинката си се мести на Острова и започва да работи от вкъщи. Трябва обаче да смени професията си.

Въпреки че има съмнения дали бизнесът ѝ с прясна паста ще успее, той се оказва много печеливш и предстои отварянето на нов магазин.

„Ние произвеждаме прясната паста, след това отваряме само за три часа – от 11 до 14:30 часа и предлагаме обяд, който правим пред клиентите си. Те имат възможност да си купят и паста, която да приготвят вкъщи сами“, разказва Вероника Лазарова.

„Основната разлика с България е, че тук освен цените на продуктите всяка година се увеличават и цената за труд за час. В България се работи за месечна заплата, а тук се работи на час. Когато останеш извънредно, този труд се заплаща.

От април тази година има скок на работната заплата, който е най-големият до момента. Правителството планира да увеличи заплатите от 9,50 на 10,42 за час. Това означава, че всеки собственик на малък бизнес като мен – освен цените на горива, електричество, газ, суровини, трябва да се преизчисли и заплащането на работната ръка“, сподели още тя.

„Абсолютно всички продукти, с които работим, са се увеличили почти двойно. Цената за килограм брашно от 20 паунда стана 36 паунда. Пакет чедър от 18 лева стана 30. Една доза месо за сос „Болонезе“ от 70 лева стана 130. Всички цени се увеличават, но ние няма как да увеличим цените за обяд двойно. Хората имат определен бюджет“, разказа Вероника.

„За съжаление не компенсирам тези увеличения в цените на храната, която предлагам. Във Великобритания малките бизнеси трябва да се регистрират за ДДС, когато надхвърлят определен оборот. Регистрирах се миналата година. Единственото увеличение, което направих, беше на топлите продукти, за да компенсирам тези 20 %. Други цени не съм променяла“, споделя още тя.

„В Англия обаче човек може да си фиксира цената на тока и газта, което направих преди три години. Така при мен няма промяна в заплащането за тези услуги“, допълни българката.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Роден наркоман смрази Гърция с убийството на дъщеричката си

На 10 април 2014 г. един българин отива в...

Апокалипсис: Южна Германия е под вода, наредиха евакуация

Порои предизвикаха мащабни наводнения в Южна Германия. 1300 домакинства...

Трагична смърт на българин в Холандия

Влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия,...

Тревога! Дюнерът в Германия достига 10 евро

Гермците критикуваха Олаф Шолц заради рязкото покачване на цените...