Начало БГ.новини България отново е в извънредна обстановка. Удължиха я до 14 юни
89669869699

България отново е в извънредна обстановка. Удължиха я до 14 юни

1929
0
Сподели новината.

До 14 юни, считано от утре, България е в извънредна епидемична обстановка. Решението на Министерски съвет е в съответствие с измененията в Закона за здравето, приети вчера от парламента и обнародвани след подпис и указ от президента днес. Решението за въвеждането на извънредна епидемична обстановка бе взето на извънредно заседание на МС.

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че няма рязка промяна в ситуацията с развитието на епидемията на коронавируса. Мерките трябва да продължат да се прилагат, по думите на министъра.

Пандемията на Covid-19 представлява тежка епидемична обстановка, заяви Ананиев. Причинителят на заболяването има неизяснен произход, сподели той. Заболяването се развива в целия свят. Това заболяване се предава от човек на човек, аргументира се здравният министър. То протича тежко за възрастните и хронично болните. Огнищата у нас са в цялата страна. Липсва и специфично лечение, поясни още здравният министър. Няма и специфична имунопрофилактика.

Ананиев ще издаде няколко заповеди до края на деня, тъй като те трябва да влязат в сила от утре, 13 май 2020 г. В тези заповеди няма нищо ново, както каза министърът. Новото е, че се разрешават трансплантациите и парковете стават достъпни за всички. Двете мерки са консултирани със съответния специализиран съвет и оперативния щаб.