вторник, май 28, 2024

Българи извършиха смайваща кражба в Англия

Date:

Сподели новината.

Българи откраднаха около 50 млн. паунда от социални помощи в Лондон, предаде английският “Телеграф”. Те ще бъдат осъдени през май.

Това се смята за една от най-големите измами с обезщетения в страната.

Българските граждани Галина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., Гюнеш Али, 33 г., и Патриция Панева, 26 г., се признаха за виновни за измама и пране на пари.

Организираната престъпна група е взела повече от 50 млн. паунда от Universal Credit. Това е система за разплащане, от която могат да се възползват хора в неравностойно положение.

Бандата е действала в период от четири години – между 2016 г. и 2021 г. Чрез крадени самоличности петимата българи са пускали фалшиви документи, включително фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от наемодатели, работодатели и лични лекари.

Разследването идентифицира три “фабрики за обезщетения” в Лондон, от които произхождат повтарящи се фалшиви искове за обезщетения.

Фирмите твърдят, че помагат на хората да получат национален осигурителен номер и обезщетения, на които имат право.

Установено е обаче, че след като кандидатите са направили своите претенции за социално обезщетение през тези три източника, те са ги оставили в ръцете на организираната престъпна група.

След това откраднатите пари са изпирани, като са били разпределяни между няколко сметки чрез множество преводи и теглени в брой, каза съдът.

Българите са арестувани за първи път през 2021 година. Тогава са претърсени няколко имота.

По време на обиските са иззети стотици “опаковки с искове”, съдържащи фалшиви документи, както и големи суми пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Един от обвиняемите, Гюнеш Али, беше избягал в България, след като е освободен, но е екстрадиран обратно в Обединеното кралство на 25 февруари 2023 г., за да се изправи пред съда.

Миналия месец беше разкрито, че Universal Credit е струвал на данъкоплатците 11 млрд. пауда заради измами през последните две години.

Прокурорът Бен Рийд казва, че това е “най-голямото съдебно преследване за измама с облаги, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт на българин в Холандия

Влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия,...

Тревога! Дюнерът в Германия достига 10 евро

Гермците критикуваха Олаф Шолц заради рязкото покачване на цените...

Заради липсата на кадри: Германия губи милиарди

В анализ на Института на германската икономика се казва,...

Издирват българин, изчезнал в Хамбург!

Издирват млад мъж, за когото се твърди, че за...