Бачийски: Съдът в Бургас направи историческо решение(видео)

0
83
IMAGE 15077023 40 0
Сподели новината.

Съдът в Бургас направи историческо решение, с което заявява ангажимент към прозрачността в избирателния процес. Решението на съда бе в отговор на жалбата на Политическа партия “СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА”, които поискаха повторно преброяване на всички 339 избирателни секции в общината.
Въпреки съпротивата на противоположната страна, която изпрати армия от адвокати срещу искането за прозрачност, съда реши да уважи жалбата и да назначи съдебно-техническа експертиза за проверка на изборните книжа.
Самата решителност на съда да отвори 339 избирателни секции представлява добър сигнал за българската демокрация. Този ход дава на гражданите увереност, че техният глас е важен и че съдебната система е готова да гарантира прозрачността на избирателния процес.
Независимо от очакванията и съмненията, свързани със съдебната система, това решение предоставя надежда за по-добро бъдеще. Възможността за проверка на коректността на изборните резултати подчертава ангажимента към правилното функциониране на избирателния процес и правовата държава.
Този акт на прозрачност е пример за активно участие на гражданите в обществения живот на страната. Надеждата е, че този прецедент ще заздрави доверието в институциите и в изборния процес в България, което значително ерозира през последните години в България.