събота, юни 15, 2024

Аварийна ситуация при язовир Ясна поляна

Date:

Сподели новината.

Областния кризисен щаб в Бургас обяви частично бедствено положение за ВиК сектора, считано от 16.00 часа на 08.12.2022 до 16.00 часа на 15.12.2022 г. Към момента не се предвижда прекъсване в подаването на питейна вода.

 

Това бе решено след предложение на всички кметове на общини от региона и директорът на ВиК-Бургас по време на редовното заседание на Асоциацията по ВиК.

 

Предложението бе прието след представен доклад от директора на ВиК-Бургас, според който конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна е компрометирана и поставя риск част от населените места от област Бургас да преминат към режим на водата.

 

Да се обяви частично бедствено положение за общините, които се захранват от язовира, а именно Царево, Приморско, Созопол и част от община Средец, предлагат от ВиК-Бургас.

 

Според асоциацията са необходими 15 млн. лв за ремонт на пречиствателната станция. Има изработен идеен проект, който е приет на експертен съвет във ВиК-Бургас. Предстои и изготвянето на работен проект, както и на спешно предприемане на ремонтни дейности.

 

Предложените средства за инвестиция бяха единодушно приети от членовете на асоциацията и ще бъдат за сметка на ВиК-Бургас, а не от бюджетите на общините.

 

Кметовете на останалите черноморски общини настояха да се търси финансиране чрез МРРБ или от Междуведомствената комисията за бедствия и аварии към Министерски съвет, с цел да не се поема допълнителна финансова тежест от крайните потребители на ВиК услугите.

 

 

За следващото заседание на Асоциацията по ВиК областният управител разпореди на директора на ВиК-Бургас да изготви доклад за техническото състояние на съоръженията към язовир Камчия.

 

На заседанието бе прието предложението на кмета на Бургас да се оспори решението на КЕВР, според което цената на водата в област Бургас да бъде намалена само с 5%. В тази връзка областният управител проф. Нейкова ще организира среща между кметовете на общини и ВиК-Бургас с ръководствата на КЕВР и ВиК Холдинга, на която да се търси решение за намаляване още цената на водата.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ужас край Омуртаг: Автобус с деца от Добрич катастрофира

Автобус с деца от Добрич катастрофира на територията на...

Страховита суперклетка помете Троян и остави трупове

Мощна суперклетка премина през Ботевград, Етрополе и Троян. Чудовищна...

Ужасяваща гледка в Чепеларе, бус мина през главата на дядо и го уби на място

Възрастен мъж е загинал на място, след като е...

Край на 20-г. сага за АМ „Струма“, пътуването към Гърция ще стане песен

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни...