Сподели новината.

 

Инфекциозното и новосъздаденото COVID отделение в на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово ще се слеят, за да се реши проблемът с дeфицита на медицински кадри и недостига на легла в лечебното заведение. Това съобщи кметът на града Емил Кабаиванов. в ефира на БНР.

7 са болните в момента в Инфекциозното отделение в карловската болница, а в COVID отделението на третия етаж са настанени 35 болни. Има проблем с осигуряването на интензивни легла в лечебното заведение, заяви Емил Кабаиванов. Той посочи, че анестезиолозите са четирима, но двама от тях са на граждански договори и работят и на други места. От двамата местни на работа е само единият, другият е под карантина. Затова тежките случаи не могат да бъдат интубирани, тъй като реаниматорите са болни, каза кметът на Карлово.

По план в болницата в Карлово трябва да бъдат разкрити 31 легла са пациенти с Ковид и 6 интензивни легла.

Председателският съвет на местния парламент в Карлово ще призове ректора на Медицинския университет в Пловдив да бъдат изпратени лекари доброволци или студенти по медицина. Заявена е готовност община Карлово да им осигури квартири.

Да се увеличи приемът на студенти медици и да се удвои приемът на медицински сестри и лаборанти, препоръча д-р Кабаиванов. Според него COVID -мерките е трябвало да се вземат системно в месеците от март досега. Това са хронични проблеми, които няма да решим сега, смята Кабаиванов.

Всички лекари да си подадат ръка на територията, на която са, за да бъде овладян натискът на COVID -пандемията, призова кметът на Карлово.