Авария в АЕЦ Козлодуй! Няма изтичане на радиация

0
319
KZNPP3012 1
Сподели новината.

Рано тази сутрин пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част, съобщават от централата.

Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита. Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми.

Няма опасност от изтичане на радиацияИнцидентът е станал далеч от реакторната зала. Дежурната смяна е предотвратила взрив и стихиен пожар в машинната зала. Дежурните оператори в командната зала на 5 блок са реагирали веднага след звуковата аларма и са изключили турбогенератора от енергийната система на страната.

Като причина за инцидента се посочва изтичане на водород от турбогенератор.

За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа.

След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната. Шести енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

До един месец трябва да се направи анализ на причините за възникването на аварийната ситуация, казаха още от централата. Проверката трябва да покаже дали е спазен срокът на годност на дефектиралите гумени уплътнения, които са монтирани през 2010 година.

--------------------------