Сподели новината.

Октай Енимехмедов, който през 2013 г. насочи газов пистолет срещу Ахмед Доган, се е насочил към изкуството след 3-годишната присъда, която изтърпя.

Бургазлията наскоро се дипломирал като магистър в Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. След поредица от успешно положени изпити защитил дипломната си работа, свързана с индустрията и строителството, пред комисия, оглавявана от ректора на вуза – професор Иван Марков. Засега обаче не се занимавал с проектиране на сгради, а с рисуване.

Октай се изявявал като художник в загадъчния стил ебру. Стил в изкуството, при който боите се разпръсват на капки във водата. И до днес ебру е на голяма почит, а корените му тръгват от персийските майстори, боравили с четката. Някога този стил бил използван за отпечатване на холографски знаци на важни държавни документи.

Енимехмедов вече имал повече от 30 готови творби и се подготвял да направи самостоятелна изложба, съобщава Ретро. Негови картини си закупили известни немски шампиони по каране на сърф, хвали се самият Октай. Той търгува с произведенията си чрез социалната мрежа „Фейсбук“, където под всяка картина е поставена цената ѝ. Справка показва, че атентаторът на Доган оценява високо труда си, а най-скъпата от картините му се продава срещу 12 800 долара.

Припомняме, че бургазлията беше обвинен в опит за убийство на почетния председател на ДПС
Ахмед Доган и за закана за убийство по хулигански подбуди. На 19 януари 2013 г. по време на официална конференция на Движението за права и свободи в НДК Енимехмедов се качи на трибуната с газов пистолет.

Трите му опита да произведе изстрел, се оказаха неуспешни, тъй като пистолетът засече. Тогава той все още бе студент. И трите съдебни инстанции обаче бяха категорични, че няма доказателства за опит за убийство, а само за по-лекото обвинение – закана. Въпреки че беше осъден на 3 години и половина заради нападението, той заяви, че не съжалява за случилото се. Преди да го пратят в затвора в Бургас, мъжът беше настанен за излежаване на присъдата си в затворническото общежитие в Житарово. Заради провинения обаче беше взето решение да доизлежи присъдата си при по-строг режим. От 2016-а Енимехмедов е на свобода и се занимава предимно с рисуване.