Антикризисните мерки в Германия се провалиха

0
70
52a483e3497239b9ece4f6de77a8bb31
Сподели новината.

В Германия, по-малко от две седмици, откакто влезе в сила намаляването на цените на горивата, германците определят мярката като провал. Министърът на икономиката настоява да се създаде нов антитръстов закон, защото засега единствените печеливши от антикризисната мярка в страната са петролните компании.

В Германия шофьорите са гневни, политиците – объркани, а петролните компании – доволни. В страната от 1 юни за срок от 3 месеца беше въведен по-нисък енергиен данък. На теория намаляването на данъка трябваше да доведе до понижаване на цените на бензиностанциите – на бензина с около 35 цента за литър, а на дизела с около 14 цента за литър. Това, обаче, не се случи.

 

Според германския министър на икономиката едва половината от средствата, спестени чрез новата мярка, се прехвърлят към потребителите. Други икономисти твърдят, че печалбите за компаниите са още по-големи. Според техните изчисления, петролните компании задържат две-трети от данъчните облекчения за себе си.

Въведената от правителството мярка струва на германските данъкоплатци 3 милиарда евро.

Европейските и други газови компании повишиха значително цените. Мисля, че е злоупотреба с пазара, за да се оправдае всичко с войната в Украйна. Тогава се питам – Не трябва ли да се намесят антитръстовите органи в тази ситуация?, каза Томас Прауе, директор на компания за енергийни доставки.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек се закани, че ще се бори „със зъби и нокти“ за нов антитръстов закон. Той настоява властите да имат по-големи правомощия да проверяват финансите на компаниите и да действат срещу картели. Законовите промени ще бъдат представени пред парламента до няколко седмици.

Поддръжниците на мярката твърдят, че ако не е бил намален данък енергия, цената на горивата сега е щяла да бъде много по-висока. Прогнозите им са песимистични за септември, когато спират да действат облекченията. Очакванията им са за рязък скок на цените по бензиностанциите, съобщава БНТ.

--------------------------