Сподели новината.

Комисията по отбрана към Камарата на общините в британския парламент обвини Русия за фактическото обезсилване на Договора за ракетите със среден и малък обсег, предаде Би Би Си.

Публикуван е доклад, изготвен от комисията, в който се казва, че договорът няма да може да бъде спасен заради отказа на Русия да се върне към изпълнението на заложените в него условия.

НАТО трябва да реагира на действията на Москва по начин, „отговарящ на приоритетите на държавите от Алианса“, се казва още в документа.

Британските депутати настоятелно препоръчват на да бъдат представени доказателства пред Съвета за сигурност на ООН за това, че Русия отново е въвела в употреба ракети, които нарушават договора.

Припомняме, американският президентът Донал Тръмп обяви, че САЩ напускат ракетния договор заради фактическото неспазване на неговите условия от страна на Русия.

„Великобритания не беше страна по договора, но ние, както и всички други членове на НАТО, трябва да разгледаме последиците от разполагането от Русия на ракети, с цел да бъдат заплаха за Западна Европа и да накърнят връзката между САЩ и другите членове на алианса в случай на криза“, заяви председателят на Комисията по отбрана Джулиан Луис.

В доклада се напомня, че Русия е разработила ракетата 9M729 за комплекса „Искандер М“, чийто обсег надхвърля ограничението от 500 км, заложено в договора.

Беше очевидно, че през последните 20 години недоволството на Русия срещу задълженията й по договора нарастваше, посочват авторите на документа.
„По всичко изглежда, че управляващата върхушка в Русия смята влизането на Съветския Съюз в него за грешка.“ – се казва още в доклада.

Според експертите на комисията, нарушаването на договора е в съзвучие с военната доктрина на Кремъл. По думите им, концепцията на Москва е „да ескалира конфликта, за да победи“.

По думите им, в бъдеще може да бъдат подписани нови договори, но не може да се разчита, че Москва ще ги спазва, ако не бъдат въведени строги механизми за постоянен контрол.

Москва категорично отхвърля обвиненията, че е нарушавала договора. Руските военни твърдят, че зареждат ракетите с такова количество гориво, че да не могат да прелетят повече от 500 км.

Тези изявления се посрещат с недоверие, тъй като официалните информации на Москва нееднократно се разминават с фактите.

Руският президент Владимир Путин обяви на 2 февруари, че Русия прекратява спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., след като изтече ултиматумът на САЩ за същия договор, заради обвинения Москва в нарушения.

Същевременно Путин настоя, че Русия трябва да разработи нови ракети в отговор на действията на САЩ. Москва отправи аналогични обвинения спрямо САЩ.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември месец колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

Кремъл традиционно отрича обвиненията, че нарушава международните договори и международното право.

По случая Скрипал властите в Москва първоначално категорично отричаха руско участие, след това твърдяха, че отровителите са туристи. След категоричните разкрития, че става дума за агенти на ГРУ, руската страна неглижира темата. По аналогичен начин Русия отрича вината си за свалянето на полет МН17 над Донбас, въпреки поредицата от доказателства, събрани от международното разследване.