вторник, май 28, 2024

Амбицията на ЦИК – всички да са информирани за вота на 9 юни

Date:

Сподели новината.

Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който станало ясно, че ни очакват 2 вида избори в едно. Това обяви на първия брифинг на ЦИК председателя ѝ Камелия Нейкова.

ЦИК прави всичко възможно да приеме своите решения навреме, подчерта тя. Амбицията на изборната администрация е всички избиратели да бъдат информирани своевременно. Вчера е била първата среща на ЦИК с Министерски съвет. Премиерът Главчев е уверил изборната администрация, че има пълно съдействие на централната власт. Всеки вторник от 14.00 часа ЦИК ще дава редовни брифинги. Пожелавам на всички нас лека работа, поиска Нейкова.

Заместничката й Росица Матева честити днешния ден на Конституцията на всички юристи. Тя отново припомни кои лица могат да гласуват, а именно навършилите 18 години, които не са поставени под запрещение. За евровота обаче важи принципа на уседналост и за евродепутати могат да гласуват тези, които 3 месеца преди избрания ден имат регистриран постоянен или настоящ адрес на територията на България или друга членка на ЕС.

За вота в чужбина предстои ЦИК да излезе с решение за местата, където ще се разкриват секции. 31 РИК престои да бъдат назначени, за 7 от тях вече има съгласие за състава им. От печатницата на БНБ е дошла информация, че има допълнителна машина, която да печата ролките за машинното гласуване, както е според законовите изисквания.

След като вчера започна регистрацията в ЦИК – една партия вече е подала документи за участие във вота – Българско национално обединение.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Жестока трагедия край Плевен

Катастрофа е станала днес на пътя Плевен-Ловеч, един човек...

Турски тираджия бе посечен в Търново

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем и...

Кой размаза главата на пастира Атанас край Кресна?

33-годишният Атанас, пастирът открит мъртъв, с размазана глава, в...

Инфарктна ситуация с ученичка, намесен е и кметът на Първомай

Кметът на община Първомай Николай Митков буквално е спасил...