Сподели новината.

Руски гражданин, настанен за лечение в Държавната психиатрична болница в Ловеч, избяга от там вчера по обяд. Първо за беглеца сигнализирали в полицията от здравното заведение около 13.30 часа. Обяснили, че при смяна на персонала и отваряне на желязната врата, 42-годишният пациент ударил фелдшера, изблъскал го и хукнал навън, после прескочил оградата.

Половин час по-късно охранители на крепостта „Хисаря“ алармирали, че сред руините се разхожда гол мъж и се държи агресивно с тях.

Автопатрул на РУ-Ловеч бил изпратен на място, униформените приканили болния да се облече и да представи своите документи за самоличност. Въпреки направените разпореждания той не реагирал, вместо това опитал внезапно да нападне един от полицейските служители, който успял да се отдръпне. Тогава нападнал другия полицай и го ударил няколко пъти по главата. Посегнал да издърпа и служебното му оръжие. Отново пробвали да го озаптят с палка, но той продължил да напада и пак опитал да отнеме служебното оръжие на ударения полицай. Колегата му бил принуден да простреля със стоп патрон вилнеещия луд в хълбока.

Раненият бил откаран в болница в Плевен, където е опериран и е без опасност за живота. Пострадалият полицай също е в болница с леки наранявания.

Мъжът е гражданин на Руската федерация, служил е в редовете на руската армия, но има и български документи за самоличност. В ловешката психоболницата бил настанен преди шест години, препратен от дом в Елхово, тъй като бил с твърде агресивно поведение. Затова със съдебно решение той е под пълно запрещение.

Разследването по случая продължава, образувана е проверка, като след приключването и материалите ще бъдат изпратени в Районна прокуратура- Ловеч.