неделя, май 5, 2024

За десет години България е загубила $24 милиарда от нелегално изнесени пари

Date:

Сподели новината.

Над 24 млрд. долара са били изнесени незаконно от България за периода между 2004 и 2013 г.

Над 24 млрд. долара са били изнесени незаконно от България за периода между 2004 и 2013 г.  Това показва последният доклад за Глобалния финансов интегритет (Global Financing Integrity (GFI), който обхваща този десетгодишен период. По отношение на годишния размер на тези финансови потоци, страната ни е на 47-о място от общо развиващи се 149 държави със среден годишен размер на изнесените нелегално суми от 2,477 млрд. долара. От европейските държави пред нашата страна са Руската федерация, която е на второ място с крупната сума от над 104 млрд. долара годишно, както и Турция (12-о място), Украйна (14-то), Полша (20-о), Беларус (21-о), Унгария (25-о), Сърбия (35-о), Румъния (39-о) и Хърватия (40-о).

Данните от доклада показват, че най-много пари са се изнасяли незаконно зад граница в периода преди глобалната финансова криза. Така през 2007 г. и 2008 г. нелегалните финансови потоци от България се изчисляват на съответно 4,641 млрд. долара и 5,358 млрд. долара. През следващата година обаче техният размер рязко е спаднал на 883 млн. долара. През последните години обаче има плавно нарастване на размера на „изпраните” в чужбина пари, като през 2013 г. той възлиза на 1,998 млрд. долара. Според изследването между 2004 и 2013 г. развиващите се държави са изгубили общо 7,8 трилиона долара от незаконно изнасяни пари. Всяка година размерът на тези средства се е увеличава средно с 6,5%. Своят пик той е достигнал през 2013 г., когато нелегалният поток на  финансови активни е скочил до 1,1 трилиона долара.

Почти половината от всички „изпрани” пари или над 3 трилиона долара за десетгодишния период идват от Азия. Голяма част от тях са с източник Китай, като страната е на първо място в света по този показател с изнасяни средно по 139 млрд. долара на година. След втората по големина икономика в света се нареждат Руската федерация, Мексико, Индия, Малайзия и Бразилия. От друга страна на последните пет места в класацията са съответно Доминиканската република, Косово, Сомалия, Обединените арабски емирства и Узбекистан. Глобалният финансов интегритет (GFI) отразява двата основни проводника на незаконните финансови потоци от развиващите страни. Единият от тях се отнася до укриването на приходи и прането на пари при износ и внос на стоки в дадена страна. Това е показателят брутни неотчетени обороти, от английски Gross Excluding Reversals (GER). На второ място глобалният финансов интегритет отчита грешките и пропуските в платежния баланс на дадена страна. Те се изчисляват чрез подхода „hot money narrow” (HMN). Тази карта показва от кои развиващи се държави идват най-големите нелегални парични потоци:

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Бачийски: Не намерихме формация, готова да се бори срещу порочния модел на ГЕРБ и ДПС! (ВИДЕО)

Председателят на СЕК - Константин Бачийски - обясни защото...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...