неделя, май 19, 2024

Американските войски се изтеглят от Чад

Date:

Сподели новината.

Десетки американски военни се очаква да се изтеглят от Чад през следващите дни, казаха в четвъртък трима високопоставени американски служители, цитирани от Washington Post.

Длъжностните лица, които говориха при условие за анонимност, за да обсъдят военните движения, казаха, че препозиционирането може да е временно, тъй като Съединените щати възнамеряват да преговарят с Чад относно техните отношения в областта на сигурността – включително потенциално връщане на войските, които са напуснали – след президентските избори в страната на 6 май .

Това бележи втория път в рамките на една седмица, когато администрацията на Байдън сигнализира че ще се съобрази с директивата на страната-домакин и ще премахне разположените си сили от африканска страна, считана за неразделна част от антитерористичните операции на САЩ в региона.

В петък официални лица казаха, че Съединените щати са се съгласили да изтеглят повече от 1000 военни от съседен Нигер.

Служителят подчерта, че за разлика от Нигер, правителството на Чад не е отменило споразумението за “статут на силите“, което урежда военните му отношения със Съединените щати. По-скоро напускането на войските на специалните сили, следва очевидно несъгласие между американски служители и чадски генерал, който твърди, че Вашингтон не е успял да представи документи, оправдаващи военното му присъствие в Нджамена, и е поискал от американците “незабавно да спрат” дейността си в базата.

Тези опасения, повдигнати от Идрис Амин Ахмед, висш генерал от военновъздушните сили на Чад, са били предадени с писмо, а не по традиционните дипломатически канали, според двама американски служители.

Говорител на правителството на Чад не отговори на исканията за коментар.

Генерал-майор Патрик Райдър, прессекретарят на Пентагона, каза в четвъртък по време на пресконференция, че преговорите с Чад продължават, като командирите “планират препозициониране на някои американски военни сили”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Драматичен инцидент: Тираджийка висна от голяма височина над река, попадна в капан!

В интернет се появи видео от епична катастрофа на...

Тираджия лети като обезумял в село край Враца! Помете къща, дървета и стълбове

Тир е съборил пътен знак за пешеходна пътека, 3...

Трагична смърт на българин в Холандия

Влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия,...

Бургас потъна в скръб! Тежък удар за града

Д-р Красен Генев от Бургас, специалист вътрешни болести, е...