четвъртък, май 2, 2024

В Бургаско забраниха пазарите на птици заради птичия грип

Date:

Сподели новината.

 

В Бургас взимат превантивни мерки за предотвратяване на птичия грип, съобщиха от областната управа. Те са набелязани на заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител проф. Севдалина Турманова.

Забранява се провеждане на пазари и изложби за птици на територията на област Бургас. Започват съвместни проверки от служителите на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) с представители на орнитоложките дружества, ловнорибарските дружества и държавните горски и ловни стопанства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици.

Собствениците на кокошарници и “задни дворове” не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете. Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения. Птицевъдите трябва да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици.

 

Ветеринарите препоръчват незабавно да бъдат уведомявани при болест или повишена смъртност на отглежданите птици. Съветва се да не се допуска контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашните.

Служителите на областната дирекция за безопасност на храните ще извършват по места клинични прегледи и при съмнение за инфлуенца ще взимат проби от домашни и диви птици за вирусологично изследване.
Птицевъдните обекти в областта ще бъдат под постоянен контрол относно спазването на мерките за биосигурност, уверяват от Областната епизоотична комисия.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....