петък, май 3, 2024

Румен Овчаров е ощетил „Мини Бобов дол“ с 9 млн. лв., смята прокуратурата

Date:

Сподели новината.

Бившият министър на енергетиката от квотата на БСП Румен Овчаров е ощетил „Мини Бобов дол“ ЕАД с близо 9 млн. лв. по време на своето управление в периода 2006 – 2007 г. Това става ясно от прецизираното обвинение срещу него, внесено днес от Специализираната звено „Антикорупция“ към прокуратурата.

След изготвяне на съдебно икономическата експертиза, на Румен Овчаров е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, от която за „Мини Бобов дол“ са последвали щети в размер на 8 940 231.47 лв., се казва в официалното съобщение на държавното обвинение.

Разследването е установило, че Румен Овчаров, въпреки задълженията си като министър на икономиката и енергетиката и принципал на „Мини Бобов дол“ ЕАД, не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на дружеството, което тогава е държавна собственост. Изпълнителният директор не е предприел действия по събиране на вземания от договора за наем с „Ораново“ ООД и не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на дружеството. Щетите, които са настъпили за „Мини Бобов дол“ представляват неплатени наемни суми от договора с „Ораново“, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от „Мини Бобов дол“.

Обвиненията към Овчаров по този казус бяха внесени през февруари 2017 г., малко след като получи и обвинения за проекта „АЕЦ „Белене“. Сега прокуратурата внася конкретизация по обвинението на Румен Овчаров за извършено от него престъпление по служба  в периода 31 май 2006 до 26 февруари 2007 г., при условията на продължавано престъпление.

На 31 май 2006 г. той е превишил властта си като е дал разрешение на „Мини Бобов дол„ ЕАД да сключи договор за наем с „Ораново“ООД, като е иззел правомощията на Министерски съвет съгласно чл.5, т.3 от Закона за подземните богатства. По силата на този договор е дадено право на „Ораново“ да организира и управлява подготовката и изземването на запасите от въглища в мината и е нарушен Закона за концесиите.

Настъпили са значителни вредни последици за „Мини Бобов дол“ и българската държава, изразяващи се в осъществен неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, създадена възможност от засягане на живота и здравето на населението. Като не се е съобразил с разпоредбите на Закона за подземните богатства, а именно – концесията е следвало да се предостави на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и притежават необходимите технически, управленски и финансови възможности, предложил на Министерски съвет да вземе решение за прехвърляне на права и задължения по невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол“ от държавното дружество на „Ораново“ за срок от 35 години.

На 26 февруари 2007 г., той е сключил допълнително споразумение № 1 към договор за предоставяне на концесия на „Мини Бобов дол“ ЕАД и от това са настъпили значителни вредни последици за „Мини Бобов дол“ и българската държава изразяващи се в лишаване на държавното дружество от предмета на дейност, пише в мотивите на държавното обвинение.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...