четвъртък, май 2, 2024

Колко ще струва модернизацита на армията

Date:

Сподели новината.

 България ще похарчи 1,5 млрд. лева за покупката на 8 бойни самолета и поддръжката им в следващите години. За следващите 8 самолета трябват допълнителни средства, които ще бъдат в същия порядък, изчисли в ефира на БНР депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Той е член на парламентарната комисия, която анализира условията, при които България ще модернизира военновъздушните сили.

Според Гаджев сумата за новите самолети ще бъде около 5 млрд. лева и трябва “много внимателно да следим как ще бъдат разходвани”.
 

Депутатът от БСП Славчо Велков, който също участва в дискусията, обаче смята, че управляващите “опитват да тупкат топката”, защото в бюджета няма средства за тази операция.

“Целият бюджет за отбрана ще бъде достатъчен само за модернизацията на военновъздушните сили. А за военноморските, за бойни машини на сухопътните войски, заплати, социални разходи и ред други неща, откъде?“, коментира той, цитиран от пресцентъра на партията.

Неговият опонент обаче беше категоричен, че парите са предвидени в бюджета за тази година и в прогнозите за бюджета през следващите години. “Въпросът е парите да се изхарчат по максимално ефективен начин”, каза още той.

В ефира на националното радио Гаджев посочи още, че в парламентарната комисия, анализираща процедурата за избор на нов боен самолет за армията ни, са отбелязали редица неточности и грешки в процеса. Според него тези грешки трябва да бъдат изчистени, а процедурата да бъде по-прозрачна.

Експертът по сигурността Славчо Велков допълни още, че ни трябва нов тип боен самолет. “Не може на 30-35 години да бъдат от нов тип, каквато и модернизация да им се прави. Те няма да отговарят на повишените изисквания. Постоянно има нови заплахи и предизвикателства”, обясни още левият депутат.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...