неделя, май 5, 2024

5 формации са сигурни за следващия парламент

Date:

Сподели новината.

Изнесоха актуални данни от социологически проучвания за вота на 2 април. Пет формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание. Победителят обаче остава неясен.

Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа”, за електоралните нагласи на българите.

Изследването е направено в периода между 6 и 12 март 2023 г.

В първата седмица на предизборната кампания Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ – с 26.5%, разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС – с 25.6%. ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%. Причина е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“. Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“. 5.1% посочват „не подкрепям никого“.

47% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 500 000 и 2 700 000.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...