5 формации са сигурни за следващия парламент

0
26
glasuvane
Hand of a person casting a vote into the ballot box during elections
Сподели новината.

Изнесоха актуални данни от социологически проучвания за вота на 2 април. Пет формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание. Победителят обаче остава неясен.

Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, за електоралните нагласи на българите.

Изследването е направено в периода между 6 и 12 март 2023 г.

В първата седмица на предизборната кампания Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ – с 26.5%, разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС – с 25.6%. ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%. Причина е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“. Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“. 5.1% посочват „не подкрепям никого“.

47% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 500 000 и 2 700 000.

--------------------------

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here