сряда, април 17, 2024

5 формации са сигурни за следващия парламент

Date:

Сподели новината.

Изнесоха актуални данни от социологически проучвания за вота на 2 април. Пет формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание. Победителят обаче остава неясен.

Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа”, за електоралните нагласи на българите.

Изследването е направено в периода между 6 и 12 март 2023 г.

В първата седмица на предизборната кампания Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ – с 26.5%, разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС – с 25.6%. ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%. Причина е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“. Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“. 5.1% посочват „не подкрепям никого“.

47% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 500 000 и 2 700 000.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Температурен рекорд от 31,6 градуса е отчетен днес в Търговище

Температурен рекорд от 31,6 градуса е отчетен днес в...

Важно за шофьорите: Променят скоростта на магистралите в България

Сериозни промени в Закона за движение по пътищата предвижда...