събота, април 27, 2024

Изграждат нов завод в Благоевград! Заплатите ще са впечатляващи

Date:

Сподели новината.

Благоевградчанинът д-р Антон Стефов, емигрант в Канада, заяви пред община Благоевград инвестиционно намерение за изграждането на военен завод за производство на бронирани машини, пише struma.com.

Заводът ще осигури 500 работни места и заплати няколко пъти над средната за страната.

 

Стефов е избрал и мястото за завода, а това е районът на бъдещата индустриална зона след кръговото при Зелен дол.

Община Благоевград вече е предприела крачките за изграждане на зоната като са внесени искания за съгласувателни процедури в РЗИ, РИОСВ и Басейнова дирекция. Изчаква се становището на институциите.

Д-р Стефов е роден в Благоевград, в семейството на лекари, но в последните над 30 години живее зад океана и е канадски гражданин. У нас не е познат на широката публика, но е наложено име в една тясна пазарна ниша – бронираните автомобили. Бизнесът му в Америка се разраства след удара по кулите близнаци в Ню Йорк през септември 2001 г.

Той е основател на водещия световен производител на бронирани автомобили international Armored Group, познат в цяла Америка. Завършил е математическата гимназия в Благоевград и тогавашния ВМЕИ “Ленин” със специалност “Машинно инженерство”. После работи като научен сътрудник в Централния машиностроителен институт, където прави и аспирантура.

До 1988 г. има регистрирани и внедрени четири патента в производството. 1991 година заминава в Канада, прогонен от невъзможността да развива уменията си у нас. Връща се през 1992 година, с надежда, че нещата тук с демокрацията са се променили, но не вижда светлина в тунела и отново заминава за Торонто, заедно със семейството си.

Годината е 1994 -та. Оттогава д-р Стефов, минал през всякакви бури и неволи, остава в Канада, основавайки компанията си.
Самостоятелно регистрира компанията си “International Armored Group” (IAG), която е специлизирана в изработването на бронирани автомобили. Първите поръчки идват от финансовия сектор.

Банките предоставят автомобил, а фирмата на Стефов го бронира, така че да издържи на обстрелване с автомат и дори на бомбени атентати. Стъпка по стъпка благоевградчанинът става първият и най-голям производител на бронирани коли в Канада, а после и сред първите в света.

Иска да развива бизнес и в родния си град и да осигури припитание за стотици хора. Срещал се е с ръководството на община Благоевград и изчаква институциите да помогнат за бързото развитие на индустриалната зона, за да започне изграждането на завода си.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Starlink може да стане независима компания

Дocтaвчиĸът нa caтeлитeн интepнeт Ѕtаrlіnk e eдин oт ycпeшнитe...

Чиcтaтa eнepгия пpeдизвиĸвa… peĸopднa cдeлĸa в минния ceĸтop

Aвcтpaлийcĸият минeн гигaнт ВНР e нaпpaвил oфepтa зa бpитaнcĸия...

Зa дa зaмeни внoca нa pycĸи пeтpoл, Чexия щe пpaви дocтaвĸи oт дpyги 20 cтpaни

Cлeд paзшиpявaнe нa ĸaпaцитeтa нa тpaнcaлпийcĸия нeфтoпpoвoд ТАL, пpeз...

Изграждат две нови метростанции в столичния квартал “Люлин”

Планирано е изграждането на две нови метростанции в столичния...