сряда, май 15, 2024

Делян Пеевски- пълен властелин на тортите и бонбоните! Стана монополист при вноса на какаото

Date:

Сподели новината.

 Кафявото злато си има нов чорбаджия по родните ширини. Основен вносител на така важното за сладкарството какао, е олигарха Делян Пеевски. Това алармираха производители и търговци на торти, вафли, шоколадови бонбони и други любими изделия в сладкарниците.

Депутатът на ДПС бил направил много стройна организация да бъде незаобиколим фактор, какаото да идва у нас от Централна и Южна Америка по море. Неговите хора определяли и крайната цена у нас. Ако откажеш да купуваш, търсиш алтернативни варианти, но те излизали по- скъпо. Конкуренцията била изтикана в ъгъла и надделявал монопола на Пеевски и компания. Не е тайна, че водещи износители на т. нар. кафяво злато са Колумбия, Бразилия и Мексико.

“Скачат цените на какаото периодично. Кофтито е, че някои колеги използват заместители но така се удря по качеството. Традиционни марки торти и вафли ги няма на пазара и са заменени с други. Прави ли ви впечатление например, че гараша вече не навсякъде се предлага? Или се прави по поръчка. Всичко идва от монопола в сладкарството на един широко известен човек” каза известен сладкарски производител.

Пеевски обучил хората си да следят дори целия цикъл от брането на плодовете, ферментацията им, отделянето на семената и фабричната преработка. Лично следяли третирането на суровия прах с амониев карбонат. Получавал се прах с по-ниско качество – „златен“. Изкупната цена се договаряла на място, а в крайната за потребителите в България се калкулирали транспортните разходи и печалбата за вносителя. Нищо случайно нямало в това, че какаото при нас е по- скъпо отколкото на международната борса, където средно се търгува за 3000 долара на тон.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...