понеделник, май 6, 2024

“Булгартрансгаз” и “Интернешънал Газ” ще подпишат договор за изграждане на газова връзка България – Сърбия

Date:

Сподели новината.

“Булгартрансгаз” ЕАД и ДЗЗД “Интернешънал Газ” ще подпишат днес договор за Инвестиционно проектиране – фаза работен проект, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS), съобщава БТА, позовавайки се на информация от “Булгартрансгаз”. Подписването ще се състои в рамките на международната министерска кръгла маса днес в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

Общата стойност на договора с ДЗЗД “Интернешънал Газ” е в размер до 139 777 777,77 лева без ДДС. Дейностите от предмета на договора са в обхвата на сключеното грантово споразумение за безвъзмездна финансова помощ от Механизма за свързване на Европа.

Интерконекторът България-Сърбия е проект, приоритет на българската енергийна политика, насочен към гарантиране на енергийната сигурност на страната, диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка, задълбочаване процеса на либерализация на енергийния пазар, пише в съобщението.

На територията на България проектът се реализира от “Булгартрансгаз” ЕАД. Компанията е определена за организатор на проекта и бъдещ оператор на интерконектора.

Проектът за междусистемна газова връзка между България и Сърбия предвижда изграждането на нов газопровод от съществуващо съоръжение на “Булгартрансгаз” ЕАД при Нови Искър. Линейната част на газопровода е с дължина около 62 км на българска територия, като се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи и една газоизмервателна станция, както и две отклонения за Сливница и Драгоман. След изграждането й, газовата връзка ще бъде с капацитет 1,8 млрд. кубически метра на година и възможност и за реверсивен поток.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ад край Чирпан! Колите се движат с 15-20 км.ч.

Трафикът по магистралите в България е много тежък. Сега...

Гергьовден е

Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е...

Благоевград скърби! Почина популярна бизнесдама

На 63-годишна възраст, след кратко боледуване, почина бизнесдамата Благородна...

Извънредна новина за полицая, катастрофирал пиян в Търново! Ето какво го застигна

Ръководството на Областната дирекция на МВР във Велико Търново...