понеделник, май 6, 2024

Цената на парното през лятото остава почти без промяна

Date:

Сподели новината.

През летния сезон цената на топлинната енергия на практика ще се запази. Промени от 1 юли ще има само в рамките на плюс/минус 0.5 – 0.7%. Това заяви по време на конференцията “Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора”председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Поскъпване ще има само в топлофикациите, които работят на въглища, но там цената на енергията не беше повишавана. Цената на топлоенергията обикновено се взема за срок от една година.

По-чести промени в цената на топлоенергията, може да има само при резки промени на цените на енергоносителите – към момента не считам, че цената на природния газ ще върви нагоре, напротив, има слабо понижение, допълни той.

{josociallocker}Днес в КЕВР е се е провело обществено обсъждане на цените на енергията с присъствие на всички дружества от сектора. По думите на Иванов очаквано всички компании са били крайно недоволни от доклада на Комисията, в който повишението на цените на електроенергията за битови нужди е средно 1.38%, което е много по-ниско от предложените от тях проценти.

„Имаше предложения за повишения с 6%, с 8%, a дори и повече”, каза Иван Иванов. На закрито заседание КЕВР ще приеме предложение за повишение на цените на тока. Този проект ще бъде подложен на 13 юни на обществено обсъждане. В рамките на две седмици след това ще постъпят  писмени становища от всички заинтересовани лица.

На 30 юни на закрито заседание КЕВР ще излезе с окончателно решение за цената на тока, природния газ и на топлинната енергия, каза Иванов.{/josociallocker}

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...