петък, май 3, 2024

Обсъждат язовирите “Порой” и “Ахелой” дали да са само за питейни нужди

Date:

Сподели новината.

От ВиК Асоцията в Бургас настояват язовирите “Порой” и “Ахелой” да бъдат обявени като резерви водоизточници за питейни нужди, съобщиха от областната управа в Бургас.

На заседание на асоциацията с участието на 13 общини и ВиК дружеството областният управител Вълчо Чолаков поиска решения на проблемите с водоподаването в най-малките населени места на територията на област Бургас. По думите на Чолаков малкият брой жители не е причина да бъдат отлагани решенията на проблема. Той поиска свикване на извънредно Общо събрание на Асоциацията, на което да се обсъди наболялата тема и да се набележат конкретни решения.

Присъстващите настояха язовирите “Порой” и “Ахелой” да бъдат обявени за резервни водоизточни за питейно-битови нужди. В момента те са за напояване.

Според експертите, в случай на абсолютна суша, водата в язовир Камчия ще стигне до месец май 2021, без да се налага режим. Ако язовирите “Порой” и “Ахелой” бъдат пригодени за питейни нужди, в сегашното им състояние биха увеличи периода с още три месеца, а при пълен капацитет с цяла година.

От ВиК дружеството са готови с проектите за ремонт на язовир “Порой”, работи се по проектиране ремонтните дейности на язовир “Ахелой“.

Два са основните критерия, които ще ускорят процедурите по ремонта на двете съоръжения. Първият е приемане на решение ремонтите да се извършат по облекчения ред за провеждане на обществени поръчки, което би спомогнало ВиК дружеството да предприеме по-бързи действия. Второто изискване е ремонтите да се извършват в сухо време. Към настоящия момент тези предпоставки са налице, а необходимата сума е приблизително 15 млн. лева.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...