петък, май 17, 2024

Завод за текстил е най-големият работодател в Габрово

Date:

Сподели новината.

2019 е поредна тежка година за производителите на платове и дрехи. Сумарните приходи на 15-те най-големи компании за текстил и облекло растат със скромните 1.77% и едва надхвърлят 1 млрд. лв. Седем фирми отчитат по-ниски обороти, като понижението е символично при секторния лидер “Е. Миролио” (под 1%) и най-високо при “Куш мода” (-37%). Две дружества (“Балкантекс” и “Ембул инвестмънт”) продължават да работят на загуба, която обаче се свива. Намаляваща печалба отчитат пет компании, но четири постигат двуцифрени ръстове на финансовия резултат, а габровската “Мак” отчита дори трицифрен скок.

“Икономическата криза в сектора се усети още през пролетта на 2019 г. и изпревари COVID кризата. Още оттогава започна задържане и намаляване на поръчките на облекла поради липса на потребление и на средства при крайните потребители. Налице е свръхзадлъжнялост между фирмите в сектора, забавяне на плащанията, ограничения в кредитния ресурс. Във всички държави имаше ключови играчи – възложители на поръчки, които фалираха заради намаляло потребление, неразумно управление, свръхзадлъжнялост”, коментира за “Капитал” Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

А започналата дълбока криза в търговията с облекла заради пандемията чертае критична година за шивашкия бизнес. Секторът от години ставаше неатрактивен за нискобюджетните модни дрехи основно поради растящите заплати. Сега тестът може да е и фатален за някои производства.
Познато трио на върха

Приходите на традиционния лидер в секторната класация – “Е. Миролио”, надхвърлят 239 млн. лева през 2019. Дългогодишният италиански инвеститор с български паспорт притежава седем текстилни фабрики в Сливен, три в Ямбол и една в Свищов. Част от групата е багрилeн цех в Италия, фабрика за конфекция в Котел (в отделно юридическо лице), както два завода в сръбските градове Пирот и Димитровград. След сделка с гръцките собственици Едоардо Миролио придоби и модната марка DiKa, която се продава в осем фирмени магазина в страната, а също и във Франция, Румъния, Грузия.

Продължаващите регулярни инвестиции са част от бизнес стратегията на дружеството. Само за миналата година те надхвърлят 11 млн. лв. и са насочени към подмяна на машини и оборудване, нови продукти, изграждане на пречиствателна станция във фирмената фабрика в Сливен.

Габровската фирма “Дзалли” е също италианска инвестиция. Тази година компанията, която е най-големият работодател в региона, се изкачва с една позиция нагоре и заема второ място в класацията. Дружеството е част от групата “Калцедония”, Италия, като компанията майка е “Калцедония холдинг” (Calzedonia Holding), Италия. Основната дейност на фирмата е производството и продажбата на облекла за италианските търговски марки Intimissimi, Tezenis, Calzedonia, Falconeri, Atelie Eme.

“Приходите от продажби в дружеството са се увеличили през 2019 г. спрямо 2018 г. с 29.8% в стойност и с 24.5% в натура”, посочиха за “Капитал” от “Дзалли”. От компанията обясняват възходящата тенденция с увеличеното възлагане на поръчки към външни подизпълнители от различни региони на България. “През 2019 средносписъчният персонал на дружеството е 1033 души. Почти толкова са и работниците от българските фирми подизпълнителки, които работят по поръчки за “Дзалли”, коментираха от фирмата.

Кои 300 дружества намират място сред корпоративните лидери в страната според размера на приходите си за 2019 г. и в каква кондиция влизат в оказалата се неочаквано кризисна 2020 г.?Отговорите на тези въпроси дава традиционната годишна класация на местните гиганти “Капитал 100”.

В челната тройка е и “Зюдволе груп Италия клон Булсафил”, която обаче слиза от второ на трето място в секторната класация. До октомври 2015 фирмата беше италианска собственост, но дружеството майка Safil продаде бизнеса си на Südwolle – Германия. Две години по-късно италианската “Сафил” смени името си на “Зюдволе груп Италия”, което доведе до поредна промяна на наименованието и на българския клон. Пловдивският завод е вторият по големина в групата след този в Китай. Фабриката на българското дружество, което произвежда камгарни (от дълговлакнеста вълна) прежди, е в с. Скутаре, община Марица. Фирмата отчита близо 13% спад на приходите през 2019, но почти двоен ръст на печалбата, достигаща близо 2.5 млн. лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...