четвъртък, май 9, 2024

Вдигат скандален небостъргач в Бургас

Date:

Сподели новината.

Бургаската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за длъжностно престъпление, свързано с плановете за строителство на многоетажна сграда върху спорен терен в жилищния комплекс “Лазур”.

В хода на започналото разследване трябва да стане ясно дали при отреждането на новообразуван урегулиран поземлен имот в комплекса е бил нарушен законът и кое е длъжностното лице, допуснало това да се случи. С т.нар. редукция, извършена в хода на отреждането на имота в полза на физически лица, са настъпили немаловажни вредни последици, пише в решението на прокуратурата за започване на досъдебното производство.

През август 2015 г. група жители на Бургас протестираха срещу промяна в устройствения план на парцела, който се намира в непосредствено близост до Морската градина и експозиционния център “Флората”. В момента върху терена е устроен паркинг, но на мястото му е планирано строителството на

жилищна сграда с височина 64.7 м

и застроена площ почти 2480 кв.м.

Според жители на комплекса “Лазур” височината на друг – 18-етажен, блок, който се издига наблизо, е 54 м, като при това има и много по-малка застроена площ от залегналата в плановете на бъдещия нов блок.

Парцелът с размер 1911 кв.м е купен през май 2015 г. от строителната компания БМ. Неин управител е Здравко Станчев. След покупката теренът е апортиран в друго дружество – СК, чийто управител отново е Станчев. Собственик на двете дружества е фирмата “Триа инвест”, която вече построи една 18-етажната сграда пак на входа на Морската градина в Бургас.

Компанията БМ е купила терена, който е след т.нар. топ локации в Бургас, на цена близо 587 лв. от семейство Гугучкови, на които той е върнат в резултат на реституционна процедура. При апорта в СК обаче

стойността на имота “набъбва” три пъти

и той е оценен на 1.5 млн. лв.

Съгласно действащия Общ устройствен план на Бургас комплекс “Лазур”, граничещ с приморския парк в града, попада изцяло в жилищна устройствена зона с преобладаващо застрояване с голяма височина, твърдят от общинската администрация.

Според прокуратурата обаче парцелът е върнат неправомерно като наследство на семейство Гугучкови. След като е бил продаден, теренът е окрупнен, при което са били променени и границите му. Заради промяната в съществуващия Подробен устройствен план е заведено съдебно дело, но въпреки това община Бургас е издала разрешение за реконструкция на съществуващата ВиК мрежа в района.

“Получили сме строително разрешение за реконструкция на ВиК, каза преди време за “Радио Бургас” Янко Кесаровски, съдружник във фирмата инвеститор. След тази реконструкция може да започне и строителството на сградата, която ще има достатъчно паркоместа, а в района ще бъдат изградени зелени площи и алеи.”

Жителите на района са

твърдо решени да не допуснат строителството

но делото, което са завели в Административния съд в града заради променения Подробен устройствен план на терена, така и не може да започне. Причината за това е, че според съда за разпит като заинтересувани страни трябва да бъдат призовани около 200 души.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....