събота, април 27, 2024

Вдигат скандален небостъргач в Бургас

Date:

Сподели новината.

Бургаската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за длъжностно престъпление, свързано с плановете за строителство на многоетажна сграда върху спорен терен в жилищния комплекс “Лазур”.

В хода на започналото разследване трябва да стане ясно дали при отреждането на новообразуван урегулиран поземлен имот в комплекса е бил нарушен законът и кое е длъжностното лице, допуснало това да се случи. С т.нар. редукция, извършена в хода на отреждането на имота в полза на физически лица, са настъпили немаловажни вредни последици, пише в решението на прокуратурата за започване на досъдебното производство.

През август 2015 г. група жители на Бургас протестираха срещу промяна в устройствения план на парцела, който се намира в непосредствено близост до Морската градина и експозиционния център “Флората”. В момента върху терена е устроен паркинг, но на мястото му е планирано строителството на

жилищна сграда с височина 64.7 м

и застроена площ почти 2480 кв.м.

Според жители на комплекса “Лазур” височината на друг – 18-етажен, блок, който се издига наблизо, е 54 м, като при това има и много по-малка застроена площ от залегналата в плановете на бъдещия нов блок.

Парцелът с размер 1911 кв.м е купен през май 2015 г. от строителната компания БМ. Неин управител е Здравко Станчев. След покупката теренът е апортиран в друго дружество – СК, чийто управител отново е Станчев. Собственик на двете дружества е фирмата “Триа инвест”, която вече построи една 18-етажната сграда пак на входа на Морската градина в Бургас.

Компанията БМ е купила терена, който е след т.нар. топ локации в Бургас, на цена близо 587 лв. от семейство Гугучкови, на които той е върнат в резултат на реституционна процедура. При апорта в СК обаче

стойността на имота “набъбва” три пъти

и той е оценен на 1.5 млн. лв.

Съгласно действащия Общ устройствен план на Бургас комплекс “Лазур”, граничещ с приморския парк в града, попада изцяло в жилищна устройствена зона с преобладаващо застрояване с голяма височина, твърдят от общинската администрация.

Според прокуратурата обаче парцелът е върнат неправомерно като наследство на семейство Гугучкови. След като е бил продаден, теренът е окрупнен, при което са били променени и границите му. Заради промяната в съществуващия Подробен устройствен план е заведено съдебно дело, но въпреки това община Бургас е издала разрешение за реконструкция на съществуващата ВиК мрежа в района.

“Получили сме строително разрешение за реконструкция на ВиК, каза преди време за “Радио Бургас” Янко Кесаровски, съдружник във фирмата инвеститор. След тази реконструкция може да започне и строителството на сградата, която ще има достатъчно паркоместа, а в района ще бъдат изградени зелени площи и алеи.”

Жителите на района са

твърдо решени да не допуснат строителството

но делото, което са завели в Административния съд в града заради променения Подробен устройствен план на терена, така и не може да започне. Причината за това е, че според съда за разпит като заинтересувани страни трябва да бъдат призовани около 200 души.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...